Ilka Štuhec novim zmagam na proti

Najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec lahko po dolgem tekmovalnem premoru s ponosom zapusti Lake Luise, kjer je bila v smuku šesta in štirinajsta, v superveleslalomu pa deseta. A kljub solidnim rezultatom, ki povedo, da naše smučarke forma še zdaleč ni zapustila,se Ilka zaveda, da te uvrstitve v nadaljevanju ne bodo njen maksimum.


Ilka Štuhec je pač smučarka, ki kljub uvrstitvam med petnajsterico na vseh svojih uvodnih treh  preizkušnjah ne skriva tistega starega poželenja po najvišjih mestih. Po skoraj dveletni »pavzi« se še predobro spomni kam zares spada, kje so njene ambicije in kako jih doseči. Zato se zaveda, da je za sanjsko vrnitev na severnoameriškem prizorišču zmanjkal drobec več zbranosti in na posameznih delih tudi natančnosti. A kljub vsem detajlom so povratne informacije zanjo in za člane njenega štaba na prvih tekmah po 20-mesečni odsotnosti spodbudne. Poleg dobre opreme, občutka za drsenje in nizanja dobrih tehničnih zavojev je jasno, da je Ilka z odliko opravila predvsem zahteven psihološki preizkus. Vse to in še več izpostavlja dejstvo, da ima Mariborčanka ustrezno osnovo in odličen potencial za nadaljnjo rast v sezoni.

Velik zalogaj za dogajanje v glavi

“Dober začetek! Tole je bil velik zalogaj za dogajanje v moji glavo. A veseli me, da so rezultati dokaj dobri, čeprav mi še ni uspelo sestaviti super vožnje. Na podlagi tega grem lahko v nadaljevanje sezone še bolj samozavestno. Veselim se novih tekem,” je za Sportal dejala vidno zadovoljna Štuhčeva, ki se dobro zaveda tudi napak, ki so jo stale še boljših rezultatov. “Na superveleslalomski tekmi, recimo, sem bila na določenih delih pregroba. Smučem nisem dovolila, da ‘letijo’, temveč sem določene stvari poskušala storiti na silo,” samo sebe ocenjuje svetovna prvakinja v smuku.

Ilka Štuhec je s pogumnimi in napadalnimi nastopi v Kanadi po dolgem premoru vsekakor slavila pomembno psihološko zmago. Da se že v samem začetku lahko kosa z najboljšimi nakazuje njena tako telesna kot psihična pripravljenost. Napake, ki se dogajajo so v večini rezultat obujanja spominov na intenzivni tekmovalni ritem. A kljub Štuhčevi zajetni kilometrini so tekme svetovnega pokala popolnoma drug svet kot pa dolgo pripravljalno obdobje. Zaradi tega je potrebno izpostaviti, da bo zmagovalka sedmih tekem svetovnega pokala z vsako naslednjo preizkušnjo našla svoj ščepec dodatne samozavesti, tekmovalna steza pa bo postala vse bolj domača.

 

Ilka ni stroj!

Če izvzamemo Ilkino sanjsko sezono 2016/17, tokratne uvrstitve v Lake Louisu spadajo celo med njene boljše ameriške dosežke. Toda zdaj je led prebit ambicije pa so visoke. Najvišje. Zadovoljstva ob koncu kanadske avanture na račun tega pa ni skrival niti vselej realni trener Grega Koštomaj. Ta je visoko oceno pripisal predvsem tekmovalkinim predstavam v drsalnih delih, medtem ko nekaj rezerve vidi še v tehnično zahtevnejših odsekih. “To bo prišlo s sproščenostjo in samozaupanjem,” pravi in dodaja: “Napake se dogajajo. Ilka ni stroj. Je človek. Je pa v stiku z najboljšimi. Moramo biti zadovoljni, saj smo s treningi in tekmami v Lake Louisu dobili potrditev, da smo na pravi poti.”

Avtor: Nel Daugul