Ilka Štuhec kljub koncu sezone do kolajne?

Svetovna smukaška prvakinja Ilka Štuhec se je po poškodbi kolena že vrnila v telovadnico, ob tem pa bo še slab mesec živela v negotovosti glede morebitne operacije. Še prej pa bo jasno, ali bo kljub poškodbi osvojila smukaško kolajno svetovnega pokala.


Deset dni mineva od Ilkinega padca na smuku v Crans Montani, kjer je prebila tri zaščitne mreže. Po zdravniškem pregledu je bilo jasno, da ima natrgano zadnjo križno vez levega kolena, medtem ko je sprednja križna vez, zaradi katere je pred letom ostala brez olimpijskih iger v Pjongčangu, ostala nepoškodovana. Na desnem kolenu je utrpela tudi močno kostno udarnino, ki pa naj ne bi bila dolgoročno problematična.

Ilka se še vedno giblje s pomočjo bergel, na levi nogi ima opornico, pot pa jo je ne glede na to že zanesla v telovadnico oziroma njej dobro poznano fizioterapijo, kjer ohranja predvsem ustrezno pripravljenost zgornjega dela telesa.

Operacija ali ne?

Ob koncu tedna se 28-letna Mariborčanka, ki je zaprosila za medijski mir, odpravlja na zdravniški pregled v Basel, kamor se bo v prihodnje še večkrat vrnila. Iz njenega tabora zagotavljajo da bo v roku enega meseca jasno, ali bo operacija dejansko potrebna. Na družbenih omrežjih je Ilka sicer že sporočila, da ji ob pomoči opornice na operativni poseg ne bo treba in če to drži, se bo proces rehabilitacije precej skrajšal.

V tem primeru bi se že poleti lahko vrnila na smuči, morebiti opravila celo tradicionalni sklop snežnih priprav v Čilu in se v karavano svetovnega pokala vrnila ob koncu novembra v Lake Louisu. Jasno pa je, da si zaradi preteklih izkušenj konkretnih rokov ne bo postavljala in rinila z glavo skozi zid.

Možnosti za kolajno ostajajo

Po nedavni odpovedi smuka v Sočiju Štuhčeva ostaja tudi v boju za bronasto kolajno smukaškega seštevka svetovnega pokala za sezono 2018/19. Do usodnega padca je namreč na predhodnih šestih tekmah zbrala 343 točk, kar jo pred finalnim smukom v Soldeuu še vedno uvršča na tretje mesto. Z domačega naslanjača bo tako opazovala, ali jo bo 13. marca kateri od dveh zasledovalk uspelo prehiteti.

Povsem realne možnosti za to ima predvsem Avstrijka Stephanie Venier, ki po zmagi v Garmisch-Partenkirchnu in petem mestu v Crans Montani zaostaja tri točke. To pomeni, da bi pred Štajerko skočila že ob uvrstitvi med petnajsterico. Nemka Kira Weidle pa zaostaja 65 točk, kar pomeni, da bi morala na zadnji smukaški preizkušnji sezone osvojiti prvo ali drugo mesto.