Ilka Štuhec druga v Cortini, prvenec Ramone Siebenhofer

V idilični  dolini v Cortini d’Ampezzo je na smukaški preizkušnji Ilka Štuhec dosegla nov vrhunski rezultat. Po zmagi na zadnjem smuku, ki je bil na sporedu pred mesecem dni je Štuhčeva tudi danes sodila v krog ožjih favoritinj. Mariborčanka je na koncu dosegla drugo mesto, ugnala jo je edino le Ramona Siebenhofer. Za avstrijsko tekmovalko je to sploh prva zmaga v svetovnem pokalu.


Ilka Štuhec se je na progo spustila s tretjo štartno številko in prepričljivo ugnala Viktorio Regensburg, ki je pred njo zasedala vodilno pozicijo. Ob prihodu v cilj je Štuhčeva zbrala 48 stotink prednosti pred Nemko, blestela je predvsem v zgornjem in spodnjem delu proge, kjer je dosegla hitrost 105,3 km/h. Prav nekoliko slabša vožnja v srednjem delu kratke tekmovalne proge v Cortini, pa je tekmicam ponudila možnost, da se slovenski tekmovalki približajo. Venierjeva in Suterjeva sta se Štuhčevi približali zgolj na šest, oziroma sedem stotink sekunde zaostanka, do odstopa pa je bila naši smučarki blizu tudi Delagova.

Ko se je na progo podala Ramona Siebenhofer je ob vmesnih časih postalo jasno, da bo Avstrijka najverjetneje prevzela vodstvo kar se je tudi zgodilo. Siebenhoferjeva je v cilj prismučala s štiridesetimi sekundami prednosti kar je bilo dovolj za končno zmago. Štuhčeva je nasprotnici športno čestitala, že v prvi izjavi pa je poudarila, da je napravila nekaj manjših napak. “Nisem čisto povsem zadovoljna. Še so bile majhne, majhne napake, a zaenkrat super. Serviser Aleš Sopotnik se je danes odločil za stare smuči. Stare rakete so res letele, bilo je lepo.”

Vonnova do prvega nastopa letos

Po težavah s poškodbo kolena je prvič v letošnji sezoni nastopila tudi Lindsey Vonn, ki je zasedla 15.mesto. Američanki se je poznalo predvsem nezaupanje v pripravljenost svojega kolena na največje napore. Sama je sicer v cilju povedala, da se počuti odlično in, da bolečin ni čutila. “Uživala sem v smučanju. Kar dobro mi je šlo. Škoda zaradi napake na sredini proge, kjer sem izgubila kar nekaj časa. Zdaj vem, kaj moram jutri narediti bolje. Nisem pa čutila prav nobene bolečine.”

Na današnji preizkušnji so sicer najbolje smučale tekmovalke v drugi deseterici štartne list, pripravljenost proge je bila odlična, pojavil se je celo vtis da so hitrosti tekmovalk, ki so na progo odšle kasneje večje. Ilka Štuhec je edina iz prve deseterice štartne list, ki se je prebila med sedmerico, kar kaže na to da je Štuhčeva s tem drugim mestom res v sijajni formi.

V soboto in nedeljo bosta v Cortini na sporedu tudi veleslalomska in še ena smukaška tekma, saj je bila današnji smuk zgolj nadomeščanje odpadlega v St. Antonu.

Avtor: Timotej Prosenc