Ilka Štuhec: Danes se je res poznala vsaka malenkost

Ilki Štuhec sicer ni uspel veliki met in naskok na medaljo, vseeno pa ob doseženem osmem mestu ni bila pretirano nezadovoljna. Ta uvrstitev je njena druga najboljša “superveleslalomska” v aktualni sezoni. Zelo srečne so bile seveda tekmovalke, ki so se uvrstile na zmagovalni oder, Lindsey Vonn pa si je morala ob novem nesrečnem padcu še enkrat priznati, da njeno telo ni več pripravljeno za šampionske rezultate.


Uvodna ženska superveleslalomska tekma na svetovnem prvenstvu v Aareju je postregla z izredno tesnimi rezultati, kjer so odločale nianse. Ilka Štuhec je imela na osmem mestu zgolj 26 stotink zaostanka za zmagovalko Mikaelo Shiffrin in 21 stotink zaostanka za tretjeuvrščeno Corrine Suter. O majhnih razlikah med tekmovalkami je slikovito spregovoril tudi Grega Koštomaj, trener Ilke Štuhec. “Enkrat si na pravi strani stotink, drugič pač na napačni. Letos je bila Ilka v Val Gardeni na superveleslalomu na pravi strani stotink,” je povedal Koštomaj, ki je spomnil, da je osmo mesto Ilkina najboljša uvrstitev v superveleslalomu po decemberski zmagi.

Štuhčevo na štartu tudi zeblo

Naša najboljša smučarka se zaveda, da so razpletu današnje preizkušnje botrovale izredno majhne napake in tudi faktor sreče. “Na štartu sem bila kar odločena, dobro sem se počutila, vožnja je bila večinoma kar OK, a se je danes res poznala prav vsaka malenkost. Zdaj je mimo in gremo dalje,” je poudarila Štuhčeva. Vrhunec svetovnega prvenstva bo za Mariborčanko na sporedu v nedeljo, ko je na vrsti smukaška tekma, kjer je Štuhčeva najmočnejša.

V teh dneh se je slovenska tekmovalka spopadala tudi s težavami z mrazom, na treningih je nastopala celo z zaščitno masko. “Na mraz se pač ne navadiš. To je dejstvo. Narediš vse, da bi se ogrel, da bi ostal pripravljen, ampak na koncu, ko stojiš na štartu, si v dresu in, tako kot na progi, nisi zelo oblečen. V tistem trenutku te zebe, potem ko enkrat štartaš, pa na to pač pozabiš,” se je naša adutinja dotalnila tudi neprijetnega švedskega vremena, kljub temu pa bo v nedeljskem naskoku na medaljo tovrstne težave gotovo potisnila ob stran.

Veselje najboljših treh

Mikaela Shiffrin nadaljuje z vrhunskimi dosežki, saj že pri “rosnih” 23 letih postaja ena izmed uspešnejših alpskih smučark v zgodovini tega športa. Današnja zmaga ji je prinesla že četrto zlato medaljo na svetovnih prvenstvih. Kljub izjemni formi pa Shiffrinova do zadnjega ni bila prepričana ali bo njena vožnja zadostovala za zlato medaljo. “Bila sem napadalna, čeprav sem se zavedala tudi dolgih skokov. A ostala sem mirna. Nisem pa si mislila, da sem tudi dovolj hitra za zmago,” je dejala Američanka, ki se je zavedala da bo morala, če želi premagati odlično Sofio Goggio prikazati vrhunsko vožnjo.

Italijanka je bila v luči poškodbe, zaradi katere je še oktobra z mavcem ležala v bolnišnici zelo zadovoljna s srebrom. “Že dejstvo, da sem tu, je nekaj posebnega. Kolajna pa je nekaj sanjskega,” ji bila po velike dosežku kratka Goggia. Še bolj neverjeten je rezultat tretjeuvrščene Švicarke Corrine Suter. Suterjeva je tokrat sploh prvič stopila na zmagovalni oder. “Sreča ni bila nikoli na moji strani. Danes se mi je nasmehnila,” se je ob kolajni zahvalila tudi poljubu boginje Fortune.

Vonnova spet na tleh

Lindsey Vonn je danes prejela še eno potrditev, da je čas da smuči vendarle postavi v kot. Na srečo se ob padcu ni huje poškodovala, saj je pristala v varovalni mreži. “Prevečkrat sem bila v mreži. Dovolj je. Na srečo imam dovolj časa, da se pripravim na smuk, nato pa bo dovolj,” je sklenitev športne poti znova potrdila ameriška šampionka. Vonnova je še dodala, da njena glava še vedno zna zmagovati, vendar njeno telo vrhunskih rezultatov več ne dopušča.

Jutri še moški superveleslalom

V sredo bo na vrsti še moška tekma v supeveleslalomu. Podobno kot za Vonnovo bo to tudi ena izmed zadnji tekem za Norvežana Aksela Lunda Svindala. Za Slovenijo bodo nastopili Boštjan Kline, Klemen Kosi, Martin Čater, Miha Hrobat in Štefan Hadalin.

Avtor: Timotej Prosenc