Ilka še išče odgovore na številna vprašanja

Po neprijetnem čakanju zaradi odpovedi vseh uradnih smukaških treningov ter tudi tekme so organizatorji tekem za svetovni pokal na prizorišču olimpijskih iger Soči 2014 superveleslalom danes vendarle izvedli. Dobila ga je Italijanka Fedeerica Brignone, druga je bila njena rojakinja Sofia Goggia, tretja pa Švicarka Joana Hählen. Ilka Štuhec je osvojila štiriindvajseto mesto.


29 – letna Italijanka Federica Brignone se je po odstopu na zadnjem superveleslalomu pretekli vikend v bolgarskem Banskem vrnila na zmagovalni oder. Še četrtič v tej sezoni je zmagala, prvič v superveleslalomu. Le dvajset stotink sekunde je za Brignonejevo na drugem mestu zaostala njena dve leti mlajša reprezentančna kolegica Sofia Goggia (to so njene druge letošnje stopničke), tretja pa je bila 28 – letna Švicarka Joana Hählen, ki je tako Goggia še drugič letos stopila na zmagovalni oder (vknjižila je že dve tretji mesti). Švicarski ekipni uspeh v Rosa Hutorju sta s četrtim oziroma šestim mestom dopolnili Corine Suter in Lara Gut Behrami. Med elitno deseterico najdemo še dve Avstrijki (Stephanie Venier, 5. in Anna Veith 7.), ter po eno Nemko (Viktoria Rebensburg, 8.), Francozinjo (Romane Miradoli, 9.) in Čehinjo (Ester Ledecka, 10.).

Ilka Štuhec se je na progo, postavil jo je trener Tine Weirather (tekme ni dokončala) Mathias Briker, pognala s štartno številko dvajset. Po vmesnem času v srednjem delu proge se ji je še obetala uvrstitev na robu petnajsterice, a je tik pred ciljem naredila še eno napako, ki je odnesla višjo uvrstitev. Z natanko tremi sekundami zaostanka je vrstnica zmagovalke zasedla 24. mesto in vknjižila sedem novih superveleslalomskih točk. Superveleslalom na katerem je nastopilo štiriinštirideset smučark je uspešno končalo le enaintrideset nastopajočih. V skupnem seštevku discipline je na vrhu današnja zmagovalka (216 točk), šestanjst manj jih je zbrala danes četrta Corine Suter, tretja pa je Američanka Mikaela Shiffrin, ki je tekmovalni vikend v Rusiji izpustila. Američanka je še vedno trdno v vodstvu skupnega seštevka svetovnega pokala, Ilka Štuhec je 42. mestu, v superveleslalomskem seštevku pa je 29-letna Mariborčanka z devetindvajsetimi tičkami, ki jih je osvojila na treh tekmah (brez točk je ostala sam na enem superveleslalomu), na 25. mestu.

˝Še ena tekma, ki se ni končala po mojih pričakovanjih. Večji del proge sem sicer odsmučala relativno dobro, le v zadnjem delu se mi ni izšlo. Vedela sem, da bi morala obdržati visoko linijo pri vseh treh  zadnjih vratih, a se ni izšlo. Moja napaka. Zakaj pa sem, kljub relativno dobro odsmučanemu zgornjem in srednjem delu, tudi v prvih dveh delih proge izgubila toliko časa? Z odgovorom na to vprašanje se z ekipo spopadamo že celotno sezono. Čimprej bo potrebno bo razvozlati ta problem, delamo na tem, ˝ je po zahtevnem tednu v Rusiju, ki so ga zaznamovale odpovedi smukaških treningov in tekme povedala Ilka Štuhec.

Alpske smučarke se z Rusije zadaj selijo v Nemčijo. Naslednji konec tedna jih v Garmisch Partenkirchnu, kjer ta teden tekmujejo fantje, čakata nov smuk (8.2.) in superveleslalom (9.2.). S prvim uradnim treningom bodo ˝hitrašice˝ nov tekmovalni teden pričele že v četrtek (6.2.), dan potem (7.2.) pa jih, če bo šlo organizatorjem vse po načrtu, čaka še eden.