Ilka brez ritma, Slovenci brez točk

Na drugem smuku za svetovni pokal v bolgarskem Banskem so stopničke zasedle italijanske smučarke. Zmagala je Elena Curtoni pred Marto Bassino, tretja pa je bila Federica Brignone. Edina slovenska smučarka na bolgarskem vikendu hitrih disciplin, Ilka Štuhec, je zasedla devetnajsto mesto. Zmagovalec najprestižnejšega moškega smuka za svetovni pokal je domačin Matthias Mayer. Ob 29-letnemu smučarju iz avstrijske Koroške sta v Kitzbühlu na stopničkah stala še Vincent Kriechmayr (Avstrija) in Beat Feuz (Švica), ki sta si razdelila drugo mesto.


Štart drugega smuka so organizatorji prestavili za pol ure (10:15 namesto 9:45), saj so smukačicam želeli zagotoviti karseda enakovredne pogoje na progi. Toda tudi danes se je izkazalo, da so imele smukačice z višjimi štartnimi številkami, kar se tiče vidljivosti, pogoje na tehnično zahtevni progi prednost. Tako se je na sam vrh, prvič v karieri, s štartno številko 28 zavihtela Italijanka Elena Curtoni (včeraj četrta), ki je bila za 10 stotink hitrejša od rojakinje Marte Bassino (drugo mesto) in 14 stotink od Federice Brignone (tretje mesto). Slednja se je kot edina na zmagovalni oder prebila na obeh smukih (včeraj je bila druga) v Banskem. To pa po včerajšnji zmagi ni uspelo Američanki Mikaeli Shiffrin, ki je današnji smuk končala na nehvaležnem četrtem mestu. Na petem je pristala še ena smučarska z višjo štartno številko (27), Breezy Johnson (ZDA).

Za našo Ilko Štuhec se tudi drugi smuk v Banskem ni izšel po njenih željah. Z zaostankom dveh sekund in petnajstih stotink je bila še mesto nižje kot včeraj, zasedla je devetnajsto mesto med triinštiridesetimi uvrščenimi smukačicami. Sedem jih današnje tekme ni končalo, med drugimi tudi včeraj tretja, Švicarka Joana Haehlen.

˝Na nekaterih odsekih sem bila že boljša kot včeraj. Ampak ostaja dejstvo, da tudi danes na tej zelo zaviti progi nisem našla pravega ritma. Jutri bo postavitev zagotovo še bolj veleslalomska, ˝nam je pred popoldansko analizo današnje tekme povedala Ilka, ki se veseli, da se bolgarski vikend na progi, ki ji ne leži počasi končuje.

Smučarke, ki nastopajo v hitrih disciplinah jutri v Banskem čaka še superveleslalom, nato pa se selijo v Rusijo (Rosa Khutor), na prizorišče olimpijskih iger iz leta 2014. Tam bosta naslednji konec tedna (1. in 2. februar) na sporedu smuk in superveleslalom.

Avstrijsko slavje na Petelinjem grebenu

Na sloviti Streif se je prvi pognal Američan Bryce Bennet, ki je na koncu zasedel solidno osmo mesto, sam vrh pa so krojili smukači iz alpskih držav. Smukaška zmaga na jubilejnem 80. pokalu Hahnenkamm je na veselje številnih gledalcev pripadla domačemu smukaču Matthiasu Mayerju, ki je danes četrtič zmagal na smukaških tekmah svetovnega pokala. V Kitzbühlu, na smukaških tekmah, doslej še ni bil višje od osmega mesta, danes pa mu je le uspel veliki met. Superveleslalomski zmagi na Streifu (2017) in še petim superveleslalomskim stopničkam je tako dodal še prestižno smukaško lovoriko. Dvaindvajset stotink za danes najbolj popularnim Korošcem na Tirolskem sta na drugem mestu zaostala Vincent Kriechmayr (Avstrija) inzmagovalec Wengna, Beat Feuz (Švica).

Slednji je tako smuk na Streifu že četrtič končal na drugem mestu.  Za pet stotink je stopničke zgrešil na treningu zelo uspešni Francoz Johan Clarey (četrto mesto), peti pa je bil njegov rojak Maxence Muzaton. Zmagovalec včerajšnjega superveleslaloma, Norvežan Kjetil Jansrud (prvi iz nealpske dežele) je smuk končal na šestem mestu, do dvanajstega mesta pa so se zvrstili Nemec Romed Baumann (7.), že omenjeni Američan Bennet (8.), Norvežan Aleksander Aamodt Kilde (9.), Švicar Carlo Janka (10.), Nemec Andreas Sander (11.) in Italijan Matteo Marsaglia (12.) Vsi so za zmagovalcem zaostali manj kot sekundo!

Slovenski smukaški trojki preboj med elitno trideseterico tokrat ni uspel. Najhitrejši je bil Boštjan Kline (+ 3.75), ki je tekmo končal na 43. mestu.  Tik za njim sta se na 44. in 45. mestu zvrstila še Klemen Kosi (+3.88) in Miha Hrobat (+3.91).

˝Po včerajšnjih superveleslalomskih točkah sem bil pred današnjim smukom precej samozavesten. Dobre občutke z včerajšnje tekem sem želel prenesti tudi na današnjo tekmo. Žal se mi ni izšlo po željah in pričakovanjih. Tekma je pozabljena, potrebno se bo osredotočiti na nove izzive, ˝nam je po tekmi povedal Boštjan Kline, pritrjuje pa mu tudi Klemen Kosi, ki z nastopi v Avstriji seveda ni zadovoljen. ˝Potrebno se bo pobrati in dvigniti na fizični in psihični nivo, ki prinaša uspehe. Za mano je najslabši vikend v sezoni. Res je, da na terenu nisem prikazal vseh svojih sposobnosti, ampak tudi forma v tem trenutku ni prava. Seveda verjamem vase in sem prepričan, da se bodo zadeve kmalu obrnile v pravo smer. Včasih je za to potreben le en manjši ˝klik˝ …,˝ ocenjuje Klemen Kosi, ki je v družbi Klineta in razočaranega Mihe Hrobata, ta je danes pričakoval precej več, zapustil smukaško areno na 80. pokalu Hahnenkamm.

˝Spektakularna tekma. Res veliko smukačev je prikazalo zelo dobre vožnje. Žal naših fantov tokrat ni bilo med njimi, čeprav so bili obeti po treningih in včerajšnji dobri superveleslalomski tekmi dobri. Vzroki? Potrebna bo natančna analiza in pogovor ˝nam je po tekmi povedal trener Grega Koštomaj, ki bo fantom v naslednjih dneh namenil nekaj počitka. ˝V zadnjih tednih smo bili vseskozi na poti, tako da vsi skupaj potrebujemo nekaj dni oddiha za počitek in razmislek. Po današnjem neuspehu je potrebno ˝ohladiti glave˝ in se znova zbrati za naporno nadaljevanje sezone, ˝ še dodaja Koštomaj, ki že razmišlja o novih preizkušnjah v Garmisch Partenkirchnu (8.-9.2.; smuk in superveleslalom).

Jutri bo v Kitzbühlu na sporedu še slalom, na katerem bosta nastopila tudi Štefan Hadalin in Žan Kranjec.