Hrovatovi najboljša uvstitev, Shiffrinovi tretji jelen. Jutri končno na vrsti moški.

Na včerajšnji ženski slalomski preizkušnji svetovnega pokala v Leviju je prepričljivo slavila Mikaela Shiffrin. S tem je Američanka napovedala nadaljevanje slalomske prevlade tudi v sezoni 2018/19. Od njenih 44. kariernih zmag jih je namreč kar 33 dosegla v slalomski disciplini. Presenetljivo dobro se je odrezala Slovenka Meta Hrovat. Z 12. mestom je dosegla svojo najboljšo slalomsko uvrstitev. Jutri bo v Leviju na vrsti še moška slalomska tekma.


Shiffrinova je odlično odpeljala že prvo vožnjo po kateri je že bila na prvem mestu. Da ji finsko prizorišče očitno izredno leži potrjujejo podatki, da je to že njena 3. zmaga v Leviju. Prvič je tu zmagala leta 2013, drugič pa leta 2016. Shiffrinovi tako pripada že tretji severni jelen, saj le-tega tradicionalno podeljuje zmagovalcem preizkušnje v Leviju. Letošnjega jelena naj bi, kot je medijem povedala sama, poimenovala Groove.

Drugo mesto je z zaostankom 58 stotink osvojila Petra Vlhova, na tretjem pa se je po sijajni drugi vožnji znašla Avstrijka Bernadette Schild. Schildova se je na stopničke povzpela z 12. mesta, uspelo ji je odsmučati  najboljši čas druge proge. Naziv »osmoljenke« tekme definitivno pripada Fridi Hansdotter. Tretje mesto je zgrešila zgolj za 2 stotinki sekunde.

Kot na prvi tekmi v sezoni v Soeldnu, so se tudi tokrat organizatorji soočalo z vremenski težavami. Zaradi močnega vetra se je tekmovanje začelo z zamudo, štartno mesto pa so morali znižati. Toplejše novembrske razmere niso prizanašale niti severnemu delu Evrope. Kot na številnih drugih Evropskih prizoriščih so se morali tudi na Finskem zateči k uporabi lanskega snega.

Soliden slovenski izkupiček

Dvanajsto mesto Hrovatove je vrhunski izkupiček z ozirom na to, da je štartala s številko 33. Po prvi vožnji je zasedala celo 7. mesto, ki je ponujalo celo možnost boja za stopničke. V drugem delu je bila njena vožnja slabša, še vedno pa je 12. mesto lep dosežek za obetavno, 20-letno svetovno mladinsko prvakinjo.

Uspeh je dopolnila Maruša Ferk, z 22. mestom, Ana Bucik je kljub dobri štartni številki  žal odstopila na prvi vožnji (Bucikova je štartala kot 20.).

Jutri sledi moška tekma

Po odpovedi tekme v Soeldnu, bodo jutri končno na svoj račun prišli tudi ljubitelji moškega Alpskega smučanja. Prva vožnja bo na sporedu predvidoma ob 11.15, druga pa se bo začela ob 14.15. Nedeljsko preizkušnjo naj bi zaznamovala vrnitev Felixa Neureutherja, lanskega zmagovalca, ki pa je nato zaradi poškodbe izpustil večino sezone. Na razočaranje Neureutherjevih navijačev si je Nemec na treningu izpahnil prst.

“Res sem imel dobre priprave, prvič sem se počutil stoodstotno pripravljenega, potem pa se je zgodila ta nesrečna poškodba, ki me je spravila v obup,” je za Sportal dejal nesrečni Neureuther. Njegovo okrevanje bo trajalo okoli šest tednov.

Slovensko karavano bosta jutri zastopala Žan Kranjec in Štefan Hadalin.

 

Avtor: Timotej Prosenc