Hokejska tekma v nogometnem vzdušju na Zenitovem stadionu

Ruski Sank Peterburg je včeraj gostil enega največjih hokejskih spektaklov vseh časov, gledano iz vidika obiskanosti. Obračuna v sklopu pokala Channel one, med domačimi, Rusi in Finci, si je namreč v živo ogledalo kar 71.381 ljudi.


Dogodek je sicer gostil nogometni stadion Gaszprom Arena, ki pripada Zenitu iz Sankt Peterburga, organizatorji pa so posebej za hokejsko tekmo kapaciteto stadiona še nekoliko razširili, saj drugače sprejme nekaj več kot 64.000 ljudi. Tekmo so ob navdušenju domačih navijačev prepričljivo dobili hokejisti Zbornaye Komande in ob tem Fincem zalepili petardo (5-0).

Olimpijski prvaki iz Pjongčanga niso nastopali v najboljši zasedbi, saj so seveda manjkali hokejisti iz lige NHL. Vseeno pa je bilo v ruski reprezentanci kar nekaj zvezdnikov iz lige KHL, med drugimi Kirill Kaprizov (CSKA Moskva), Vasili Tokranov (SKA St. Petersburg), Nikita Nesterov (CSKA Moskva), Andrey Pedan (Ak Bars Kazan) in Mihail Grigorenko (CSKA Moskva).

Gre sicer za peto najbolj obiskano tekmo v zgodovini hokeja. Prejšnji ruski rekord je imel že dolgo brado, saj sega v leto 1957, ko sta se v Moskvi pomerili Sovjetska zveza iz Švedska. Na tekmi je bilo 55.000 ljudi.

Evropski rekord med najbolj obiskanimi hokejskimi tekmami še vedno drži Gelsenkirchen, kjer se je leta 2010, na svetovnem prvenstvu elitne divizije zbralo 77.803 gledalcev.

Absolutni rekord pa pripada stadionu Michigan, kjer se je pred skoraj točno osmimi leti odvijal univerzitetni obračun med Wolverinesi in Spartansi. Dvoboju teh moštev je takrat prisostvovalo kar 113.411 obiskovalcev.

Avtor: Timotej Prosenc