Hochfilzen: Martin Fourcade do zmage, Fak na koncu 13.

V avstrijskem Hochfilznu sta danes potekali moška in ženska zasledovalna tekma v biatlonu. Največja pričakovanja so imeli slovenski ljubitelji biatlona od Jakova Faka in Klemna Bauerja, pri ženskah pa je čast slovenskih barv zastopala Urška Poje. Moško preizkušnjo je zanesljivo dobil Francoz, Martin Fourcade pri ženskah pa je na najvišjo stopničko stopila Kaisa Mäkäräinen, kljub trem zgrešenim strelom.


Moško zasledovalno tekmo je kot prvi začel Johannes Thingnes Boe, ki je dobil petkovo šprintersko preizkušnjo. Norvežan je dobro otvoril tudi današnji prvi strelski postanek, kjer je bil nezgrešljiv in je obdržal prvo pozicijo. Slabše pa se je odrezal pri drugem streljanju. Boe je bil kar trikrat nenatančen, kar je izkoristil Fourcade in se s stoodstotnim izkupičkom zavihtel na prvo mesto.

Po tretjem streljanju je zanesljivo vodil Fourcade, sledila pa sta mu Vetle Sjaastad Christiansen iz Norveške in Nemec Arnd Peiffer. Te trije tekmovalci so se na prvih treh mestih obdržali do cilja, po četrtem streljanju je Peiffer sicer prehitel Christiansena.

Fak izgubil štiri mesta, Bauerju kazalo mnogo bolje.

Jakov Fak se je v tekmo podal kot deveti, saj je to mesto zasedel v včerajšnjem šprintu. Na koncu je dosegel 13. mesto z zaostankom +1:06.5 sekunde. Na prvem streljanju je bil sicer natančen, vendar je vseeno izgubil štiri mesta, na drugem pa je zgrešil dva strela in padel celo na 22. mesto. Na srečo se je nato biatlonec iz Mrkopalja zbral in podrl vse tarče pri tretjem streljanju, kar ga je dvignilo na 14. mesto, v zadnjem krogu pa je priboril še dodatno pozicijo.

Če ne Faku med samo tekmo kazalo že precej slabše, pa bo letošnja zasledovalna tekma v Hochfilznu gotovo pustila kar nekaj grenkega priokusa pri Klemnu Bauerju. Bauer je namreč začel z odličnim streljanjem in bil po dveh preizkusih celo brez napake, kar ga je vodilo na osmo mesto, tik za včerajšnjega zmagovalca Boeja. Na njegovo smolo je v tretje dvakrat zgrešil tarčo in še enkrat v zadnjem poskusu, tako da so mu kazenski krogi onemogočili vidnejšo uvrstitev. Tekmo je končal na 21. mestu, s koder je tudi krenil v dirko.

Mäkäräinenova do nove zmage

Kaisa Mäkäräinen je dobila žensko zasledovalno tekmo na 10 kilometrov, čeprav je bila pri streljanju trikrat nenatančna. Na koncu je bil njen čas 30:53,1 dovolj za zmago. Drugo mesto je osvojila Slovakinja Paulina Fialkova, s sekundo in pol zaostanka. Tretje mesto je pripadlo Dorothei Wierer, ki še vedno vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala, se pa ji je Finka z zmago približala na vsega sedem točk zaostanka.

Urška Poje je bila s tremi zgrešeni streli 46, ima tri točke svetovnega pokala, kar jo uvršča na 63. mesto.

Afera ruskih biatloncev

V biatlonskem svetu v teh dneh odmeva sum dopinških nepravilnosti v ruskem taboru. Končna odločitev Mednarodne biatlonske zveze (IBU) je, da ruskim tekmovalcem ne prepovejo nastopanja, kar je ujezilo Čehe, Kanadčane, Američane in Švede, ki naj bi si prizadevali za suspenz. Odgovor IBU-ja je, da imajo za tovrsten ukrep premalo informacij s strani preiskovalcev.

Avtor: Timotej Prosenc