HK SŽ Olimpija prvak Alpske lige

Ljubljanski hokejisti so prišli do odločilne četrte zmage nad Pustertalom in osvojili naslov prvakov Alpske lige. Olimpija je bila še na začetku tedna v nezavidljivem položaju, saj so za Tirolci zaostajali že s 1-3, v finalu, ki se igra na štiri dobljene tekme. Na obračunu v gosteh so Italijani vodili in bili zgolj 24 sekund oddaljeni od naslov, nato pa so Zmaji zadeli in izsilili podaljšek, kjer so si priborili zmago. Nato so v Tivoliju Pustertal nadigrali s 6-2, psihološki moment pa so v svojo korist obrnili tudi na odločilni tekmi. V Brunicu so slavili s 3-1 in poskrbeli za veliko slavje in sploh prvo mednarodno lovoriko.


Srečanje se je začelo z manjšo pobudo HK SŽ Olimpije, vendar zeleno-beli prevlade na ledeni ploskvi niso znali izkoristiti. Zato pa so njihovo neodločnost v 18. minuti kaznovali domači, ki so izgubljeno ploščico v obrambi Ljubljančanov pretvorili v zadetek. Žana Usa je premagal Armin Hofer. Ob koncu uvodne tretjine je prišlo tudi do pretepa po katerem je bilo izključenih kar pet hokejistov.

V drugi tretjini je Pustertal prevzel pobudo, imeli so iniciativo na ledu, vendar zadeli niso. Olimpijo je reševal Žan Us, Ljubljančani pa so morali preživeti kar tri izključitve.

Odločitev v osmih minutah

Tudi zadnja tretjina se je začela s pritiskom domačega moštva. Ko pa Tirolci še kar niso prišli do zadetka, so hokejisti Olimpije njihovo dominanco presekali z zadetkom Žige Sveteta z modre linije. Šok za italijansko ekipo je zgolj minutu kasneje še povečal Miha Zajc, ki je izkoristil zmedo v domači obrambi. Zajc je tako Olimpiji prinesel odločilno prednost. Pustertal je sicer poskušal z igro brez vratarja, a je znova udaril Zajc in plošček mojstrsko pospravil še v prazno mrežo.

Olimpija tretji zmagovalec Alpske lige

Gre za zelo lep uspeh za Olimpijo in slovenski hokej. HK SŽ Olimpija, ki kot pravni subjekt obstaja šele dve leti je tako osvojila svojo prvo mednarodno lovoriko. Ljubljančani so tako tretji zmagovalci Alpske lige. Pred njimi je do naslova prišel Ritten leta 2017 in Asiago leta 2018.

Časa za slavje pri Olimpiji ne bo veliko. Že v torek Ljubljančane čaka gostovanje pri Jesenicah v Podmežakli, kjer bodo želeli osvojiti še naslov državnega prvaka. Finale med Zmaji in Železarji se bo igralo na dve dobljeni tekmi.