Hadalin: “Šele, ko so se zaostanki začeli povečevati se mi je začelo svitati…”

Za slovenskimi ljubitelji alpskega smučanja je fantastičnih dobrih 24 ur. Po nedeljski zlati medalji Ilke Štuhec, je včeraj s srebrno medaljo v kombinaciji presenetil še Štefan Hadalin. V Aareju je zaostal zgolj za Francozom Alexisom Pinturaultom. O svojem neverjetnetnem uspehu se je razgovoril sam, svoje pa sta pristavila tudi trener in vodja slovenskih smučarskih reprezentanc.


Štefan Hadalin je sicer na začetku svoje kariere že bil prejemnik medalj. Štiri medalje ima namreč iz mladinskih svetovnih prvenstev, kjer je tudi osvojil zlato medaljo v kombinaciji. Potem, ko je bilo včeraj jasno, da je dobitnik medalje je bil Hadalin razumljivo vzhičen, njegova reakcija pa je bila podobna tisti včerajšnji od Ilki Štuhec. “Ko garaš in garaš, potem pa pride trenutek, na katerega si čakal. Nato se umiriš in pomisliš na vse. Na prehojeno pot, ki me je popeljala do točke, na kateri trenutno sem. Na njej so bili lepi in slabi trenutki. Vzponi in padci. Veliko je bilo bolečin, veliko solza, žalosti … Seveda, veliko je bilo tudi smeha. V trenutkih, kakršen je ta, ko osvojiš kolajno, privre vse na plan. Veliko je misli, čeprav še vedno trdim, da se ne zavedam razsežnosti in pomena dosežka,” je prve misli strnil 23-letni novopečeni podprvak v alpski kombinaciji.

Ključna, uvrstitev med trideseterico

Vse skupaj bi bilo povsem drugače, če Hadalinu ne bi uspelo napredovanje v smukaškem delu. Na progi je napravil nekaj napak in na koncu trepetal za uvrstitev med prvih trideset. “Priznam, da sem pomislil tudi na scenarij, po katerem se mi ne bi uspelo uvrstiti v trideseterico. Pač, storil sem nekaj smukaških napak. A ko se mi je srečno izšlo, sem začutil priložnost. To sem si dopovedoval tudi po ogledu proge, ko mi je bilo jasno, da bodo pogoji težki. ‘To je tvoja priložnost. Izkoristi jo!’ Taktično in tehnično sem dobro opravil svoj nastop. A nekako nisem takoj pomislil na stopničke. Šele ko so se zaostanki začeli povečevati, se mi je začelo svitati. Nato pa … Noro,” je povedal Hadalin, ki je nato v slalomski vožnji našel popoln recept za napad. S svojo vožnjo je bil boljši tako od “priložnostnih” slalomistov specializiranih za smuk, kot tudi od tistih, ki so jim tehnične disciplin bolj pisane na kožo.

Da je bila smukaška vožnja ključna za končni uspeh se strinja tudi trener Klemen Bergant. “Jasno, če ne bi bil med trideseterico, bi vse splavalo po vodi. “Fant se je zavedal, da je priložnost za kolajno velika. To da še dodatno veličino temu, kako se je zbral in opravil svoje delo. Bil je 30., a v igri je bila kolajna. Tudi s to miselnostjo se ni lahko podati na progo. Dogovor po ogledu je bil jasen: brez ljubezni, le popolni napad! To je tudi storil,” je bil s svojim varovancem izredno zadovoljen Bergant.

Prva po 18. letih

Bergant je bil na čelu ekipe tudi pred 18. leti, ko je zadnjo medaljo osvojil Mitja Kunc. Ob novem uspehu za moško alpsko smučanje se je Bergant ozrl tudi na pretečeno obdobje. “Nismo Avstrija z velikanskim bazenom in kandidati za vrh na vsaki tekmi. Realno, od tiste kolajne na prvenstva tudi nismo pošiljali prav zares realnih kandidatov za odličja. Zato bi vse skupaj obrnil in dejal, da se raje veselimo dejstva, da smo med dobitniki kolajn. Smo med temi izbranci.”

Izjemno zadovoljen je bil po zadnjih dveh dnevih tudi vodja slovenskih smučarskih reprezentanc Miha Verdenik. Slednji je bil v Hadalinovo športno pot tudi precej bolj vpet, kot tisto od Ilke Štuhec, čeprav se seveda enakovredno veseli obeh medalj. “Res je, v Štefanovo delo sem bil bolj vključen kot v Ilkino. Čustva so drugačna. Evforija je drugačna. A tudi uspeh Ilke je nekaj, kar je težko ubesediti. Prvakinja na dveh zaporednih prvenstvih? Neverjetno. Tako kot je noro, da smo v dobrih 24 urah Slovenci v Aareju osvojili dve kolajni. To je tudi nagrada za trud vseh, ki si prizadevamo za kakovost naše panoge.”

Danes ekipna tekma

Danes bo v Aareju na sporedu ekipna tekma. Slovenijo bodo zastopali Ana Bucik, Maruša Ferk, Jakob Špik in Tijan Marovt.

Avtor: Timotej Prosenc