Hadalin: “Ostajam pozitivno naravnan”

Serija šestih januarskih slalomov za svetovni pokal se je zaključila s torkovim nočnim spektaklom v avstrijskem Schladmingu, ki ga je pred številnimi glasnimi navijači že četrtič dobil Norvežan Henrik Kristoffersen. Drugi je bil Francoz Alexis Pinturault, tretji pa junak Kitzbühla, Švicar Daniel Yule. Edini slovenski predstavnik na tekmi, Štefan Hadalin je osvojil 25. mesto in se tako še sedmič v tej sezoni uvrstil med dobitnike slalomskih točk.   


Norvežan Hernrik Kristoffersen je na dosedanjih petih januarskih slalomih kar trikrat stal na zmagovalnem odru, a nikoli povsem na vrhu. Kar trikrat (Madonna di Campiglio, Adelboden, Wengen) je bil ˝samo˝ drugi,  na zadnji januarski tekmi svetovnega pokala pa mu je po, znova drugem mestu v prvem teku, vendarle uspel skok na sam vrh. 25 – letni smučar je na progi Planai v Schladmingu zmagal že četrtič, hkrati je to njegova sedemnajsta slalomska in skupno enaindvajseta zmaga v svetovnem pokalu. Drugi je bil Alexis Pinturault, ki se je po decembrski domači zmagi v Val d´iseru znova vrnil na slalomske stopničke, tretji pa zmagovalec zadnjega slaloma v Kitzbühlu, Švicar Daniel Yule. Slednji je na kar šestih od osmih slalomov v tej sezoni končal med prvo trojico.

Na četrto mesto se je s tridesetega mesta (!) po prvi vožnji prebil Francoz Clement Noel, med elitno deseterico pa najdemo še dva Italijana, ter po enega Šveda, Britanca, Švicarja in Norvežana. Med deseterico tako ni bilo prav nobenega domačina. Po prvi vožnji je sicer vodil Marco Schwarz, ki pa se mu v drugo ni izšlo (diskvalifikacija), tako da so se številni domači navijači, tekmo naj bi na prizorišču gledalo okrog 50 000 gledalcev, morali zadovoljiti s 15. mestom Michaela Matta.

Edini nastopajoči Slovenec, Štefan Hadalin, je bil po prvi vožnji na enaindvajsetem mestu. V drugo je izgubil štiri mesta in tako zadnjo januarsko slalomsko klasiko končal na 25. mestu. Po prvi slalomski ˝ničli˝v sezoni, na nedeljskem slalomu v Kitzbühlu, se je naš najboljši slalomist tako znova vrnil med elitno trideseterico. Še sedmič v sezoni je osvojil slalomske točke, na progi Planai pa sploh prve v karieri (lani in leta 2017 je odstopil, leta 2018 pa se ni prebil v finale).

˝Tokrat sem, za razliko od Kitzbühla, vendarle znova smučal kot znam. Žal ne od štarta do cilja in to v obeh vožnjah in to me jezi. Ampak, ostajam pozitivno naravnan in že na naslednjem slalomu bom ciljal na višje pozicije, ˝nam je po tekmi povedal Vrhničan, ki ga naslednji slalom čaka 8. februarja v francoskem Chamonixu.

Tudi našega glavnega trenerja Klemna Berganta veseli dejstvo, da se že dva dni po nesrečnem Kitzbühlu pri Hadalinu stvari obračajo na boljše. ˝Predvsem oba njegova zgornja dela sta bila že zelo solidna. V srednjem in spodnjem delu pa obakrat, zaradi težav, ki jih ima v zadnjem času, ni bil dovolj natančen. Za reševanje iz kočljivih situacij v tem trenutku porabi več energije kot sicer. Seveda je jasno, da z uvrstitvami v zadnjo tretjino finalistov nismo zadovoljni, ker Štefan zmore več, ˝ pravi Bergant in hkrati dodaja, da so dobri posamezni odseki (danes že omenjena zgornja dela) tisto izhodišče na katerem bodo lahko gradili.

Bergantu in Hadalinu se bo danes v Kranjski Gori znova priključil Žan Kranjec (po včerajšnjem veleslalomskem treningu je danes počival), v četrtek in petek pa bodo pred odhodom na naslednjo tekmo v Nemčijo trenirali bodisi v Kranjski Gori bodisi na enem izmed bližnjih italijanskih smučišč.

Moški del svetovnega pokala v alpskem smučanju se zdaj seli v nemški Garmisch Partenkirchen, kjer bosta ta konec tedna na sporedu smuk (sobota, 1.2.) in veleslalom (nedelja, 2.2.).