Gorazd Bertoncelj: Kaj je problem bratov Prevc?

Pred začetkom novoletne turneje sta bila brata Peter in Domen Prevc med aduti slovenske reprezentance. A sta jo zaradi slabšega skakanja že po polovici zapustila. Glavni trener Gorazd Bertoncelj je v Sportalovem intervjuju razložil, kaj se je dogajalo z obema.


Kaj se pravzaprav plete po glavah najbolj priljubljenemu bratskemu skakalnemu paru v Sloveniji ne vemo. Izjav Domna in Petra Prevca Smučarska zveza Slovenije ni priskrbela, zato prvih vtisov po slabših nastopih na novoletni turneji in »prisilnemu« povratku v domovino še ni. Radovednost je slovenski javnosti tako potešil glavni trener Gorazd Bertoncelj in razložil, kje se jima je zataknilo.

“Brata Prevc sta bila med glavnimi aduti naše ekipe. Pred turnejo sta skakala precej obetavno. Domen na državnem res ni blestel, a je nato v Kranju normalno skakal. V Oberstdorfu se ni znašel. Skakal je brez nog. Takrat pride do izraza njegovo značilno slabo skakanje – brez odriva v smuči. V zraku naredi raznožko in ne pride ustrezno čez hrbtišče,” je Bertoncelj najprej spregovoril o Domnu.

Mislili so, da imajo močno ekipo

Nato se je dotaknil še Petrovih težav: “Pojavila se je pri počepu, ravnotežju. To je nova stvar, dva meseca prej tega ni bilo. S treningi je to treba odpraviti. Delno je tudi zaradi gležnja, ker je razlika v gibljivosti. S tem se mora soočiti in uravnotežiti.” Koliko časa bosta Domen in Peter odsotna Bertonclju še ni znano, upa pa, da bi se vrnila v Predazzo, kjer bosta tekmi 12. in 13. januarja.

“Vadila bosta na 80-metrski skakalnici. Za oba verjamem, da jima lahko v desetih dneh uspe to popraviti. Lahko pa traja tudi dlje. Šok je bil, ker smo imeli občutek, da smo imeli močno ekipo, nato imeli le po dva v finalu. Timi Zajc je po našem mnenju zelo dober. V stiku z najboljšimi je. Za stopničke mu ne manjka veliko. Anže Semenič je tudi dobro pripravljen. V Garmischu je opravil dva dobra skoka, ima še rezerve. Z njim smo zadovoljni,” je še pokomentiral Bertoncelj.

Na turneji časa, da bi odpravljali težave ni

Od Petra Prevca nekih pričakovanj o sanjskem začetku in o rednih uvrstitvah med najboljše ni bilo. Konec koncev je zaradi poškodbe gležnja izpustil poletno sezono in večino priprav na letošnjo zimo. Ni pa niti prvi mož stroke pričakoval, da se bo vse skupaj zasukalo v to smer: “Na treningih pred novoletno teh težav ni imel. Položaj je zahteven, če se pojavi vrtenje za mizo. Lahko je silno problematično. Pojavi se lahko strah in potem si skakalec ne zaupa dovolj. Pojavi se zakrčenost. Če si brez ene smučke, se loviš v zraku. Čakaš in loviš smučko, položaj je negotov.”

Dva ponesrečena skoka sta se Petru pripetila že takoj na treningu v Oberstdorfu, a se mu je na tekmi uspelo sestaviti. V Slovenskem taboru so bili zadovoljni, mislili so, da so našli rešitev, žal pa se je težava  v Garmisch-Partenkirchnu ponovila. Časa, da bi jo popravili, ni bilo: “Ena stvar je bilo ravnotežje v počepu, druga stvar različna dolžina palčk pri okovju. Vse skupaj se je nadgradilo. Ko Peter začne precej razmišljati, se stvari zapletejo. Potem občutki izginejo, tekmovalec postane zakrčen, nesproščen in je težko.”

Verjame, da bosta ujela pravi val

Po dobrem uvodu v sezono, ko je Domen v Ruki in Nižnem Tagilu presenetil z izrednimi rezultati, je v Nemčiji zanj sledil šok. Nadejal se je vrhunskih uvrstitev, na koncu pa se mu ni uspelo uvrstiti niti na eno tekmo novoletne turneje.  “Pri njem smo pričakovali padec v formi. Tako hitro kot padeš, se lahko tudi dvigneš. Verjamemo, da bo ujel pravi val. Pred turnejo so bile visokoleteče izjave. Cilji so bili precej visoki, morda celo nerealni, zato je razumljivo, da je razočaran. Domen je znan po tem, da je bil nestanoviten skakalec. Njegovi dosežki so v valovih. Izjema je bila prva sezona, ker takrat ni skakal na letalnicah in je imel vmes premor. V tem času se je regeneriral in zdržal. Od njega smo navajeni, da skače v valovih. Na novoletni turneji se to ne bi smelo zgoditi,” je še dejal Bertoncelj, ki upa, da se bosta brata Prevc čim prej vrnila v svetovni pokal.