Fotofiniš JT Boeju, Fak napredoval za 17 mest

Norvežan Johannes Thinges Boe je ubranil zmago iz petkovega šprinta, a imel težko delo in malce sreče. V poslednjem troboju za zmago je v samem finišu padel Rus Aleksander Loginov, Francoz  Quentin Fillion Maillet pa je potegnil kratko v fotofinišu. Jakov Fak je bil na koncu lahko zadovoljen, saj je pridobil kar 17 mest.


Padec Rusa, o zmagovalcu odločal fotofiniš

Mlajši od bratov Boe je imel iz šprinta zavidljivo prednost, ki pa jo je s tremi zgrešenimi streli zapravil. Pred zadnjim streljanjem je imel Boe še 48 sekund prednosti, ki pa se je gladko izničila s tem, ko je dvakrat zgrešil tarčo. Rus Loginov, ki je svoj strelski nastop opravil brezhibno, je v zadnji krog vstopil s celo nekaj metri prednosti pred Norvežanom, 3 sekunde za njima pa jima je za ovratnik dihal Francoz Maillet.  Začela se je razburljiva končnica v kateri se nihče ni mogel odlepiti od svojih zasledovalcev. V teku je še posebej močan izstopal Loginov , ki je prevzemal vodstvo, a je na zadnjem vzopnu nesrečno padel. Boj za prvo mesto je preostal Norvežanu in Francozu.

Padec Rusa je presenetil tudi Boeja, ki je pogledoval nazaj, zaradi česar ga je Francoz med spustom ujel, a je bil Filon Maillet v divjem finišu vseeno prekratek. Fotofiniš je potrdil, da je drugič na letošnji Pokljuki zmagal Johannes Thinges Boe, za katerega je to 24. zmaga v svetovnem pokalu, šesta v zasledovanju in pa druga zmaga na pokljuki. Prvo je dosegel v petek.

Fak splezal po lestvici

Z dobrim strelskim nastopom in samo enim zgrešenim strelom se je najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak iz 39. mesta povzpel na 22. mesto. Miha Dolžan je kot drugi slovenski predstavnik, ki se je iz petkove uspel uvrstiti na nedeljsko tekmo, s 4 zgrešenimi streli zdrsnil iz 45. mesta na končno 49.

Druga postaja letošnje biatlonske zime bo v avstrijskem Hochfilzenu.

Avtor: Nel Daugul