Ferkova končno zablestela v kombinaciji

Maruša Ferk je na drugi letošnji tekmi za svetovni pokal v alpski kombinaciji osvojila šesto mesto. Zmagala je, še drugič zapored v tej disciplini, Italijanka Federica Brignone, ki je tako prevzela tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Druga je bila Avstrijka Franziska Gritsch, tretja pa Čehinja Ester Ledecka. Ilka Štuhec, po superveleslalomskem delu tekme je bila trinajsta, v slalomu ni nastopila in je tako ostala brez uvrstitve.


Italijanka Federica Brignone je zmagala tudi na drugi tekmi v alpski kombinaciji za svetovni pokal v tej sezoni. Na vodilni poziciji je bila že po prvem, superveleslalomskem delu tekme. Potem ko je v slalomu odstopila Slovakinja Petra Vlhova (po prvem delu tekme je bila z zaostankom 58 stotink na  drugem mestu), je bilo jasno, da bo 29-letna italijanska ˝vojakinja˝ v udobnem fotelju vodilne sproščeno počakala na zaključek smučarskega vikenda v Crans Montani. Druga je bila 22-letna Avstrijka Franziska Gritsch (po superveleslalomu na petem mestu), tretja pa dve leti starejša Čehinja Ester Ledecka (po superveleslalomu četrta). Obe sta prvič v karieri stopili na kombinacijske stopničke. Zmagovalki Brignonejevi je to uspelo že šestič, petkrat je zmagala, enkrat pa je bila na drugem mestu. Italijanka je z današnjo zmago prevzela tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, pred Mikaelo Shiffrin ima zdaj 73 točk prednosti.

Izmed dveh Slovenk na današnji tekmi (Ilka Štuhec, Maruša Ferk) je bila uspešnejša slednja. S šestim mestom je zabeležila svojo šesto najboljšo uvrstitev na tekmah svetovnega pokala. Po slabih dveh letih se je znova uvrstila med elitno deseterico (leta 2017 je bila peta prav na kombinacijski tekmi v Crans Montani). Da bi danes zanjo utegnil biti dober dan je nakazala že v superveleslalomu, na katerem je dosegla deveti čas (+ 1.47).  Enaindvajset stotink za Ferkovo je na superveleslalomu zaostala Ilka Štuhec (13. mesto), ki pa na slalomu ni štartala in je tako ostala brez uvrstitve.

˝Zadnji tedni so bili zame precej turbulentni. Bila sem na turneji v Južni Koreji, sledila je precej ponesrečena Zlata Lisica in nato tekme za evropski pokal v hitrih disciplinah na katerih pa sem bila zelo uspešna. Dobila sem ˝vstopnico˝ za Crans Montano, dvignila se mi je samozavest in na tekmi se mi je zelo lepo izšlo, ˝ nam je po najuspešnejši tekmi sezone povedala Ferkova, ki je še posebej zadovoljna s superveleslalomsko predstavo. ˝Zelo, zelo zelo sem zadovoljna! Dejstvo je, da imam še kar nekaj rezerve. Tudi slalom ni bil slab, pravzaprav je bila to moja najboljša letošnja slalomska vožnja. Ponosna sem na to šesto mesto, ˝ še dodaja naša 31- letna reprezentantka.

V skupnem seštevku alpske kombinacije je z dvema zmagama in 100% izkupičkom 200 točk na vrhu zasidrana Brignonejeva. Druga je Švicarka Wendy Holdener (danes peta) z zaostankom 75 točk, tretja pa Ledecka (100 točk). Edina naša smučarka v kombinacijski razvrstitvi, Maruša Ferk, je z danes osvojenimi 40 točkami na dvanajstem mestu. Zadnja kombinacijska tekma bo na sporedu na zadnji februarski dan (sobota 29.2.) na italijanskem smučišču La Thulia, ki bo dan potem (nedelja, 1.3.) gostil še superveleslalom.