Farsa z meritvami v Crans Montani: Naknadne spremembe na drugem in tretjem mestu

Smukaška preizkušnja v Crans Montani, ki je potekala dne 23. februarja, sivih las ni povzročila samo slovenskim navijačem. Poleg poškodbe Ilke Štuhec se je na ta dan zgodilo še veliko napak v meritvah časov tekmovalk. Te napake so bile tako hude, da so bili pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) primorani spremeniti nekatere rezultate tudi tik pod samim vrhom.


Kar štirim tekmovalkam Jasmine Flury, Joani Hählen, Priski Nufer in Lari Gut Behrami, so organizatorji, zaradi tehničnih težav, čas namesto elektronsko merili ročno. Po pregledih posnetkov in zabeleženih časov naštetih smučark so uporabili korekcijski faktor 0,13 sekunde.

Behramijeva in Hählenova brez stopničk

Lara Gut Behrami je tako iz tretjega mesta nazadovala na šesto, njen zaostanek pa je po dodatnih popravkih znašal 0,71 stotinke sekunde. Brez zmagovalnega odra pa je ostala tudi druga domača predstavnica Joana Hählen, ki je z drugega nazadovala na četrto mesto (+0,61). Svojo tekmovalko med prvimi tremi so na ta način dobili Avstrijci, saj se je Nicole Schmidhofer povzpela iz četrtega na drugo mesto. Vseeno pa tudi Švica ni ostala brez stopničk, s petega se je na tretje mesto povzpela Corinne Suter (+0,59).

Kljub vsem rokadam je zmago obdržala Italijanka Sofia Goggia, tudi njena prednost pred drugouvrščeno je ostala 0,52 sekunde. Zaradi težav s sistemom merjenja časa je imela tekma kar nekaj prekinitev, zamenjali pa so tudi fotocelice na ciljni črti, vendar težav niso povsem odpravili.

Fis in uradni časomerilec Swiss Timing sta v uradni izjavi zapisala tudi opravičilo tekmovalkam, ekipam, medijem in javnosti.

Avtor: Timotej Prosenc