Fak: S tem rezultatom moram biti zadovoljen

Tekmovalni spored v Oberhofu se je zaključil s kraljevsko tekmo s skupinskim startom najboljših 30 biatloncev ta hip. Del prestižne tekme je bil tudi Jakov Fak, ki je specialist za tovrstne tekme, kar je potrdil tudi danes z izvrstnim petim mestom.


Tekma kjer tekmovalci med seboj bijejo neposredne boje so vedno zelo zanimive za gledalce, pritisk pa je večji tudi za tekmovalce, ki na strelišču stojijo z ramo ob rami s svojimi konkurenti. 15 kilometrov in štirje strelski nastopi pa so glavni razlog za veliki preskoke po razvrstitvi med samim tekmovanjem. To je danes izkoristil tudi Jakov Fak, ki se je v prvih štirih krogih zadrževal okoli 15 mesta. Na vseh prvih treh postankih je moral v en dodaten kazenski krog, v četrto pa se je zbral, zadel vseh 5 tarč in izkoristil napake drugih. V zadnji krog se je podal celo iz četrtega mesta, z le štirimi sekundami zaostanka za tretjim Nemcem Arndom Peifferjem, za vrat pa mu je dihal Norvežan Johannes Dale. Nemec je v zadnjem krogu tekel zelo hitro in prišel celo na drugo mesto, Faka pa je za 5 sekund prehitel tudi Norvežan. V boj za peto mesto sta se nato poleg našega Faka vključila še Philipo Horn in Jesper Nelin, a je Fak upravičil sloves izjemnega finišerja in dobil ciljni šprint trojice. “Ker je bila malenkost spremenjena trasa proge in je bil krog malo krajši sem pričakoval, da bomo v prvih dveh krogih vsi tekli v veliki skupini. To se je tudi zgodilo, a sem v vetrovnih razmerah naredil  nekaj napak na strelišču, ki so me vedno pomaknile nazaj po lestvici. Do kobca tretjega kroga mi je odlično uspevalo izkoristiti zaveterje hitrejših tekmovalcev in sem tekel v skupini, četrti krog pa sem pretekli praktično sam, zato je bilo zelo pomembno se zbrati za zadnji strelski nastop. To sem opravil odlično in zadel ničlo, tako da sem bil celo že na četrti poziciji. V zadnjem krogu je bil en tekmovalec hitrejši od mene in sem zaključil na petem mestu. S tem rezultatom moram biti zadovoljen, čeprav bi lahko bilo tudi bolje. Treba je ostati skromen in verjamem, da bomo z dobrim delom v servisni ekipi in z dobrim treningom sposobni doseči še boljše rezultate,” je svoj nastop ocenil Fak.
Še druge posamične zmage v Oberhofu se je razveselil Martin Fourcade, drugi je bil Nemec Peiffer, tretji pa še en Francoz Simon Desthieux.
“Z današnjim nastopom Jakova moramo biti super zadovoljni. Žal sta se mu prikradli dve napaki pri streljanju leže, a danes je bilo zelo težko streljati in je bilo vrhunski rezultat moč doseči tudi s tremi ali štirimi napakami na strelišču. V zadnjem krogu Jakov ni zmogel držati tempa Norvežana Daleja, ki je imel najboljši čas teka danes in je modro počakal skupino za seboj. Nato se je vse odločilo v šprintu, kjer je Jakov ugnal vse konkurente v skupini. Jaz sem z njegovim nastopom zelo zadovoljen, saj je to po virozi trenutno njegov maksimum, saj se v teku vidi, da mu je bolezen pobrala nekaj tiste iskrivosti. Verjamem pa da bo že vse skupaj bolje prihodnji teden in nato sigurno na Pokljuki, sledi tudi še svetovno prvenstvo, tako da sezona je še dolga in forma se popravlja,” je današnji nastop edinega slovenskega predstavnika ocenil trener Uroš Velepec.

vir: szs.si