Fak prepričan, da bi lahko bilo bolje

Na Pokljuki se je uspešno odvila tekma mešanih parov za biatlonsko sezono 2018/19. Jakov Fak je svoje delo odlično opravil, saj je v obeh predajah zmanjšal zaostanek za vodilnimi. Kljub temu je prepričan, da bi bil lahko še precej boljši.


Fak si je želel nastop z mešano štafeto, ne v mešanih parih. “Lahko bi dobili še več točk v pokalu narodov, a o tem ne odločam jaz.” Bolj zadovoljen je bil na tekmi mešanih parov, kjer se vsak od tekmovalcev na progo poda dvakrat.

Fak se je najbolje odrezal v smučini, ko je v zadnjem krogu prehitel Latvijca Andrejsa Rastorgujeva in ga tako pustil dobrih deset sekund v zaostanku. Andrejs namreč spada med deseterico najhitrejših tekačev v biatlonski karavani. Fak pa pravi: “Številke kažejo svoje. Sam sem prepričan, da bi lahko bilo še bolje. Občutki so, da je bilo dobro, ne pa odlično.V štafeti sem vedno med boljšimi in posebej veliko mi to ne pomeni, je pa vedno dobra informacija, če dobivaš čas v primerjavi s tekmeci. A to moram zdaj pokazati še na posamični tekmi.”

Smučarju, ki je še letos osvojil olimpijsko srebro v Pjongčangu, je malce slabše kazalo pri moški posamični tekmi, ko je v drugem krogu dvakrat nenatančno streljal. Povedal je: “Izpolnil sem nalogo glede hitrosti, nisem pa bil 100-odstotno natančen. Lovil sem tekmece in pri takšnem tveganju je to del igre, ki jo je treba sprejeti. Kakšen strel gre potem tudi mimo.” Nato je tekmovalec dokazal obratno, ko si je za 10. strel  vzel precej več časa in tudi zadel. Napovedal je, da bo streljanje bolj zanesljivo v sredo, saj za posamično tekmo zgrešen strel pomeni minuto prebitka.

V sredo Fak pričakuje tudi bistveno več, kot samo natančno streljanje, saj 11. mesto s tekme mešanih parov ni uvrstitev, s katero bi bil zadovoljen. Je nosilec dveh olimpijskih odličij in mu je za pravi test pred prvimi posamičnimi tekmami vseeno manjkal dvoboj z najboljšim.

Avtor: Edisa Abdič