Fak: “Pokazal sem, da lahko tečem z vsemi”

V Anterselvi sta bili danes na sporedu zasledovalni tekmi, v ognju pa so bili štirje slovenski tekmovalci. Pri dekletih se je znova izkazala Lea Einfalt, ki je še drugič na prvenstvu končala med dobitnicami točk za svetovni pokal in bila 38. Dobro sta nastopila tudi Jakov Fak in Rok Tršan, ki sta oba popravila uvrstitvi iz sprinta. Naslova svetovnega prvaka pa sta osvojila domačinka Dorothea Wierer in Francoz Emilien Jacquelin.


 

Tekmovalni dan v Anterselvi so otvorila dekleta, ki so se podala na 10-kilometrsko preizkušnjo. Poleg Lee Einfalt je bila na startu še ena mlada slovenska biatlonka Nika Vindišar. Slovenki sta svoj nastop začeli različno. Einfaltova je s petimi zadetki na prvem postanku iz 29 mesta napredovala na 24. Vindišarjevi pa sta se žal že takoj prikradli dve napaki in je bila po prvem krogu na 56 mestu. Na drugem strelskem postajališču sta obe naši tekmovalki naredili dve napaki in njun položaj na lestvici se je malce poslabšal. Einfaltova je na polovici bila 45. (+2:11.1), Vindišarjeva pa 58. (+3:37.3).

Tudi po tretjem strelskem nastopu sta punci zadržali svoji uvrstitvi. Vindišarjeva je znova naredila dve napaki in njen zaostanek se je še povečal, tako da je bila v naslednjem krogu ujeta iz strani najboljših tekmovalk ter tekmovanje zaključila. Einfaltova je po eni napaki še vedno bila 45., a je bila skupina tekmovalk zelo strnjena. Na zadnjem strelskem postanku je Lea zadela vseh pet tarč in napredovala znova med dobitnice točk. Z zelo hitrim tekom v zadnjem krogu je zasedla končno 38. mesto.

Domače navijače je z izjemnim nastopom navdušila Dorothea Wierer, ki je iz sedmega mesta napredovala vse do naslova svetovne prvakinje. Wiererjeva je zgrešila zgolj en strel na zadnjem postanku in tekmice prehitela za deset sekund. Druga je bila Nemka Denise Herrman, tretja pa zmagovalka spinta Norvežanka Marte Olsbu Roieseland.

Pri fantih je Jakov Fak danes pokazal, da je na prvenstvo prišel dobro pripravljen. Po včerajšnjem manjšem razočaranju, je danes odlično nastopil in napredoval za 24 mest, ter na koncu zasedel 21. mesto. Z natančnim streljanjem na obeh postankih leže je  je že napredoval na 24 mesto. Kasneje je moral dvakrat zaviti v kazenski krog, a danes je napake na strelišču delalo veliko tekmovalcev, tako da je Jakov napredoval še za tri mesta in v cilj pritekel na 21. mestu.

Danes je bila tekma tekaško veliko boljša, a kot sem že povedal je bila včeraj glavna napaka štartna grupa. Danes smo vsi startali skupaj, v dveh ali treh minutah in smo vsi imeli enake pogoje. Na strelišču nisem naredil tako kot sem si želel. Naredil sem dve standardni napaki, a ni tako enostavno, če si želiš napredovati in zadeti vseh dvajset tarč. Vseeno sem napredoval 24 mest, kar je dobro, a izhodišče včeraj je bilo slabo, glede mest. Sam zaostanek sicer ni bil prevelik, a vseeno ni dovoljeval, da bi prišel višje. Sem pa tekaško danes pokazal, da lahko tečem z vsemi. Včeraj sem sicer res probal iti od začetka do konca na vso moč. Ampak samo prvo rundo je bil, če temu lahko tako rečem, spodoben zaostanek, v zadnjem krogu pa rok in nog sploh nisem več čutil, danes pa je bilo popolnoma drugače,” je današnjo tekmo opisal Fak.

Nov odličen nastop je uspel tudi Roku Tršanu, ki je upravičil sloves odličnega strelca in danes naredil napako samo na zadnjem strelskem nastopu. Napaka ga ni stala veliko in je včerajšnje 29 mesto danes popravil še za štiri mesta in bil 25. “Z rezultatom sem zadovoljen, izenačena najboljša uvrstitev. S samim tekom sem malo manj zadovoljen, kot rezultatom, saj mi je bilo težko držati ostale tekmovalce, predvsem v tistem delu v gozdu. Vseeno jaz sem zadovoljen, sicer en zgrešen strel, ker mi je morda malce padla koncentracija, a rezultat je dober. Meni je važno, da nadaljujem trend dobrih rezultatov skozi celotno sezono in bom na tem lahko gradil tudi naslednje leto,” je bil znova zelo zadovoljen Tršan.

Izjemen boj sta v zadnjem krogu za naslov svetovnega prvaka uprizorila Francoz Emilien Jacquelin in Norvežan Johannes Thingnes Boe. Dvoboj je dobil Francoz, ki je v sprintu ugnal Norvežana in se razveselil velike zmage. Bron je osvojil včerajšnji junak Aleksander Loginov iz Rusije.