Fak: “Ne bi iskal izgovorov v počutju!”

Jakov Fak je edini slovenski biatlonec, ki ima pravico štartati na tekmi s skupinskim štartom, ko skupaj na štartni liniji stoji najboljših 30 tekmovalcev v svetovnem pokalu. Fak je ravno zaradi številnih navijačev danes nastopil, čeprav je njegovo zdravje načeto, v takšnem stanju pa višje od 21. mesta ni zmogel.

Organizatorji na Pokljuki si zaslužijo vse pohvale za odlično izpeljan konec tedna. Prav zaradi njih in številnih navijačev, ki so ta konec tedna navijali za vse najboljše biatlonce na svetu, je bil na štartu danes tudi naš najboljši biatlonec Jakov Fak. Zaradi načetega zdravja pa je bila zanj borba na progi od samega začetka. V prvem krogu se je uspel držati skupine in na strelišče prišel skupaj z najboljšimi, ob taktiki hitrega streljanja pa je naredil eno napako in moral prvič zaviti v kazenski krog. Ko je na drugem strelskem postanku zadel vseh 5 tarč je izgledalo, da je adrenalin tekme Jakova dvignil in bo lahko znova se boril za mesta med najboljšo deseterico, saj je iz 19 mesta napredoval na 15, zaostanek za 8 mestom pa je bil manjši od 10 sekund.


Napake na strelišču

Žal pa temu ni bilo tako, noge so postajale vse težje in sledilo je streljanje stoje, Fak pa je žal moral dvakrat v kazenski krog. Napake pa niso bile posledice zgolj utrujenosti ampak tudi tveganega streljanja, saj je bil Fak danes najhitrejši na strelišču. Ker je po polovici proge se na strelišče prikradel tudi rahel veter, so več grešili konkurenti in Jaka je izgubil samo nekaj mest, ter nadaljeval kot 21. Zadnji nastop stoje je bil zopet brezhiben, se podal v zadnji krog iz 18. mesta, a na progi je kljub dobremu materialu izgubil 3 mesta in tekmo končal na 21. mestu.

Faku enostavno ne gre

Zaradi zdravstvenega stanja je bilo danes težko, a to je samo del težav v tej sezoni. Enostavno ne gre in ne gre, kakorkoli se trudim. Vseeno se ne predam in tekmujem. Na strelišču enostavno nisem realiziral tistega kar bi mogel, jaz zato ne bi iskal izgovorov v počutju,” izgovorov po koncu današnje tekme ni iskal Fak, ki je misli že usmeril na svetovno prvenstvo. “Zaradi zdravja si bom moral privoščiti dan ali dva počitka, nato pa nas celotno ekipo čakajo treningi, moramo zavihati rokave in upati, da se bo spremenilo na boljše,” visoke cilje ohranja Fak.

Nastopil zaradi navijačev

Še danes zjutraj smo se pogovarjali ali naj Jakov danes štarta ali ne, saj je prehlajen. Na nobeno drugo tekmo, razen domačo ga v takem stanju ne bi pustil na štart. Tudi Jakov sam je imel zaradi teh navijačev izjemno željo nastopiti. Načrt je bil, da zadane vseh 20 tarč, saj smo vedeli, da bo v teku samo moral preživeti. V biatlonu je težko biti zraven če si zdrav, kaj šele če si načet. Jaz se mu zahvaljujem, da je oddelal danes tako kot je, je pa meni povzročil dodatne skrbi, saj bo sedaj treba pravilno reagirati in se pozdraviti. 21 mesto vsekakor ni slab rezultat, bi si pa želeli veliko višje, če bi bil zdrav. Prva dva kroga je odlično držal skupino, ko pa je moral dvakrat v kazenski krog, se je videlo, da se mu gre samo še za preživetje,” je po današnji tekmi povedal trener Uroš Velepec.

Zmaga v Francijo

Novo zmago za Francijo je priboril Quentin Fillon Maillet, ki je bil najmočnejši v zadnjem krogu, ter se odlepil od konkurentov in zmagal s prednostjo 10 sekund. V ozadju pa je potekal izjemen boj četverice za preostala dva mesta na zmagovalnem odru. Najmočnejši je bil Nemec Benedikt Doll, ki je bil hitrejši od Johannesa Thingnesa Boeja na tretjem mestu, kratko pasta potegnila Vetle Sjaastad Christiansen in Martin Fourcade, ki sta končala na 4. oziroma 5. mestu.

Vir: SZS