Erik Guay končal kariero!

Po hudi poškodbi Manuela Osborne-Paradisa pred uvodnim smukom sezone za svetovni pokal alpskih smučarjev v Lake Louisu je iz kanadske smučarske ekipe prišla nepričakovana novica o koncu smučarske kariere aktualnega superveleslalomskega svetovnega prvaka Erika Guaya.


Kanadčan, ki se je pri 37 letih odločil za sklenitev športne poti po padcu moštvenega kolega Manuela Osborne-Paradisa je v svetovnem pokalu debitiral leta 2000 pri najstniških 19 letih. V svetovnem pokalu je zbral vsega skupaj 231 nastopov, 25 uvrstitev na zmagovalni oder, petkrat je zmagal, in sicer trikrat v smuku, dvakrat v superveleslalomu. Guay pa ima tudi največ stopničk v svetovnem pokalu od vseh Kanadčanov in Kanadčank.

Za kanadsko televizijo CBS je Guay podal izjavo s katero je obrazložil svojo odločitev o zaključitvi smučarske poti: “Seveda je njegov padec imel vpliv. Na startu sem bil le nekaj številk za Mannyjem, ko je do nas prišla novica, da je padel in da ga bodo prepeljali s helikopterjem. Z mislimi sem se postavil v njegov položaj in se skušal z njim poistovetiti. Rekel sem si; človek, če bi se to meni zdaj zgodilo, ne vem, če bi imel dovolj moči, da bi šel še enkrat skozi postopek rehabilitacije. Tako, da mislim, da mi je to pripomoglo, da sem sprejel to odločitev”.

Prav Erik Guay in  Manuel Osborne-Paradis sta bila del izjemne kanadske tradicije norih Kanadčanov, ki so navduševali domače in svetovne ljubitelje belih strmin z vrtoglavimi predstavami.

Erik Guay je moral v svoji zelo uspešni karieri kar šestkrat pod nož zaradi poškodb kolena, letos pa so mu bolečine v hrbtenici preprečile, da bi Kanado predstavljal na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu. Njegova kariera je izjemna, ima pa samo eno napako, čeprav je na olimpijskih igrah nastopal trikrat, žal nikoli ni uspel priti do olimpijske kolajne. Njegov najboljši olimpijski dosežek je bilo četrto mesto na olimpijskem smuku leta 2006 v Torinu, kjer sta mu do kolajne zmanjkali pičli dve stotinki. Zato pa se lahko pohvali z zlato kolajno iz svetovnega prvenstva v St. Moritzu, kjer je postal svetovni prvak v superveleslalomu, v smuku pa je osvojil srebro.

Avtor: Aljoša Gregorec