Dvojna nemška zmaga v Innsbrucku

Zmagovalec svetovnega prvenstva v smučarskih skokih v Innsbrucku je Markus Eisenbichler. Nemec se je z izjemno daljavo v finalu prebil do zlatega odličja. Nemško zadovoljstvo je z 2. mestom podkrepil še Karl Geiger, s tretjim mestom pa je dosežek kariere uspel Švicarju Killianu Peierju. Naš najboljši je bil Timi Zajc je z desetim mestom, med trideseterico sta pristala še Peter Prevc in Žiga Jelar.


V prvi seriji smo spremljali pravo skakalno poslastico, saj so razmere zadnjim nastopajočim dovoljevale rekordne dolžine. Najboljšo kompenzacijo vetra in daljave je izkoristil prav mladi švicarski up Killian Peier, ki to sezono, tako kot na primer Timi Zajc, konstantno niza dobre uvrstitve, a se na podiumu še ni znašel. Z daljavo 131 metrov je suvereno prevzel vodstvo in ga do konca prve serije tudi obdržal. Za njim sta bila Eisenbichler in Japonec Rjoju Kobayashi.

S prvim skokom sta bila lahko zadovoljna tudi Timi Zajc in pa Peter Prevc. Slednji je še v dokaj zahtevnih razmerah skočil 123 metrov in nekaj časa držal vodstvo, kar se tiče daljave pa je bil to tudi njegov najboljši dosežek v zadnjih dneh. V finalu mu je uspelo ubraniti 16. mesto, s tem pa je izenačil najboljšo uvrstitev letošnje sezone. Timi Zajc je še enkrat več nastopil dobro, rezerve pa ima pri svoji hitrosti, ki je za 1 km/h manjša kot pri ostali prvi deseterici. Branil je 8. mesto po prvi seriji žal pa sta mu, za vsaj enak dosežek v finalu, zmanjkala meter ali dva. 124 metrov v finalu je zadostovalo za rep deseterice, bil pa je znova najbolje uvrščeni Slovenec. Žiga Jelar je upravičil Bertoncljevo odločitev, da jutri nastopi na ekipni tekmi, končal je kot 22. V drugo serijo se ni uvrstil le Anže Lanišek, ki je bil 35.

V drugi seriji je najbolj eksplodiral Eisenbichler, ki je na veselje številnega nemškega občinstva pristal pri 135,5 metrih. Zlahka je prevzel vodstvo in ubranil napad mladega Peierja, ki pa ga je dobesedno razgnalo od emocij, ko se je ob njegovem finalnem skoku izpisala številka 3. To je za Švicarja največji dosežek kariere. Oder za zmagovalce je ob rojaku Eisenbichlerju z drugim mestom dopolnil še Karl Geiger. Nemčija bo vsekakor naskakovala jutrišnjo zlato medaljo tudi v ekipni tekmi.

Danes so za najvišjimi mesti zaostali glavni skakalci sezone s Kobayashijem, Stochom in Kraftom na čelu. V danem vrstnem redu so danes vsi trije zaostali tik pod odrom za zmagovalce.

V nedeljo bo v Innsbrucku (14.30) še ekipna tekma. Slovenija bo nastopila v sobotni postavi, torej z Laniškom, Jelarje, Prevcem in Zajcem.