Dvoboj Kobajaši-Eisenbichler Japoncu, Zajc med deseterico

Zmagovalec prve postojanke novoletne turneje v Oberstdorfu je Japonec Rjoju Kobajaši. Na zmagovalnem odru sta se mu pridružila Markus Eisenbichler in  zmagovalec včerajšnjih kvalifikacij Stefan Kraft. Do točk sta od Slovencev prišla le Peter Prevc in Timi Zajc, ki je končal med deseterico.


Favorit 67. novoletne turneje Rjoju Kobajaši se je moral zelo potruditi za zmago na uvodni tekmi v Oberstdorfu.  Japonec je v prvi seriji s ponovitvijo kvalifikacijske daljave 138,5 metrov vrgel rokavico svojim nasprotnikom, a se je v drugi seriji razvnel silovit boj za prvo mesto. Kobajaši je na koncu za 4 desetinke točke ugnal nemškega ljubljenca Marcusa Eisenbichlerja in tako prevzel točkovno vodstvo letošnje turneje. Odlično je v drugi seriji skočil včerajšnji zmagovalec kvalifikacij Stefan Kraft in osvojil zasluženo tretje mesto.

Na tekmi sta se le dva od petih Slovencev (Domen Prevc je presenetljivo obstal že v kvalifikacijah) uspela uvrstiti v finalno serijo.  Najvišje je na devetem mestu končal Timi Zajc, Peter Prevc pa je bil osemnajsti.  Prevc se je v finale uspel uvrstiti kot srečni poraženec, Zajc pa je bil po prvi seriji odličen sedmi. Žal državni prvak po 127 metrih v prvi seriji ni uspel ponoviti dosežka in je s 125, 5 metra v finalu izgubil dve mesti. Dobitnik zlatega orla januarja 2016 je v finalni seriji pridobil štiri mesta, s 120,5 in 122,5 metra pa je osvojil 13 točk svetovnega pokala.

Preostala trojica je ostala brez točk. Anže Semenič je končal na 36. mestu (117,5 m), Bor Pavlovčič na 40. (116 m) in Jernej Damjan na 47. mestu. Skočil je zelo skromnih 108 metrov in prehitel le tri skakalce.

Skakalci se po nedeljski tekmi selijo v Garmisch-Partenkirchen, kjer bodo v ponedeljek ob 14. uri kvalifikacije za torkovo tekmo.

Avtor: Nel Daugul