Dvoboj dveh mojstrov znova Hirscherju. Do točk tudi Hadalin

Na prvi letošnji moški tekmovalni preizkušnji v Leviju smo bili priča nadaljevanju zgodbe iz prejšnjih let. Marcel Hirscher in Henrik Kristoffersen sta bila znova razred zase, spet pa je bil v ključnih momentih na progi nekoliko bolj zbran avstrijski tekmovalec. Štefan Hadalin je osvojil 18. mesto.


Razplet na samem vrhu je bil, bolj kot ne, napovedan že po prvi vožnji, ko je Hirscher vodil pred Kristoffersenom za sedem stotink. Blizu sta jima bila še francoska slalomista Clement Noel in Victor Muffat Jeandet, na tretjem in četrtem mestu.
Če je šlo v prvi vožnji Kristoffersenu na roko dejstvo, da je progo postavljal norveški trener, pa sta se v drugem delu vlogi zamenjali in tokrat je bil za postavitev odgovoren avstrijski trener. Tovrstne malenkosti so pri smučarjih kova Hirscher in Kristoffersen lahko odločilne in res se je pokazalo, da je bil avstrijski šampion znova boljši četudi za pičli stotinki sekunde. Pomagal mu je tudi nasvet rojaka Michaela Matta, ki je svojo nalogo opravljal pred njim. To je že 59. zmaga Marcela Hirscherja v svetovnem pokalu.

Tretje mesto si je v finalu prismučal Šved Andre Myhrer, ki pa je močno zaostal za prvima dvema, kar sekundo in enainštirideset stotink. Zelo sta razočarala Noel in Jeandet, ki sta zapravili možnost dobre uvrstitve. Francosko čast je tako moral reševati Jean Baptiste Grange, ki je dosegel najboljši čas druge vožnje. Z 18. mesta se je prebil na peto, sicer pa 34-letniku zmagovanje na tem prizorišču ni tuje. V Leviju je že zmagal leta 2008.

Edini Slovenec pri točkah Hadalin

Štefan Hadalin je danes nastopil solidno, po prvi vožnji je zasedal 20. mesto, v finalu je svoj rezultat še izboljšal in se prebil na 18 mesto. “Osemnajsto mesto Štefana je dobro, tako dobro sezone še nikoli ni začel. Na vseh treningih smuča zelo dobro, tekma pa je seveda nekaj drugega. Danes je z ne najboljšima vožnjama sam sebi, upam, dokazal, da sodi še kaj višje, kot je 18. mesto. Jaz sem zadovoljen s celim napredkom, ki ga je Štefan naredil čez pripravljalno obdobje. Njegov način smučanja, njegova konstantnost …, njegova in naša naloga je, da to čim prej spravimo tudi na tekme,” je po tekmi povedal glavni trener Klemen Bergant.
Že Hadalin je nastopil z dokaj visoko štartno številko 39, še težje delo pa je imel Žan Kranjec, ki je na progo krenil dvainosemdeseti. Kranjcu je do finala zmanjkalo 28 stotink.

Nova preizkušnja bo na sporedu že naslednji konec tedna, tokrat v Severni Ameriki v Lake Louisu. Tekmovalni disciplini bosta smuk in veleslalom.

Avtor: Timotej Prosenc