Državno prvenstvo: Jeseničani dobili prvo tekmo finala

Hokejisti HDD Sij Acroni Jesenic so dobili prvo tekmo finala slovenskega državnega prvenstva proti HK SŽ Olimpiji. Železarji so bili v domači Podmežakli boljši s 4-2. V četrtek bo v Tivoliju potekalo odločilno srečanje. Če bo izid po rednem delu izenačen bo državni prvak določen v podaljšku.


Olimpija je pred dvema dnevoma še slavila naslov prvaka v Alpski ligi, tokrat pa so se morali v domačem prvenstvu pomeriti z izredno motiviranimi Jeseničani. Ljubljančani so sicer bolje krenili v tekmo in povedli v 14. minuti preko Žige Pešuta, ko so izkoristili power play. Vodstvo Zmajev pa ni trajalo dolgo. V 18. minuti je pritisk pred vrati Olimpije z zadetkom kronal Gašper Glavič.

V drugi tretjini so prvič povedli domači. Odbiti plošček je v mrežo potisnil Jaka Sodja. Zgolj dve minuti kasneje je rezultat na 2-2 poravnal Nik Simšič z diagonalnim strelom iz desne strani. Vseeno pa so na drugi odmor s prednostjo odšli gostitelji. Pri tem se lahko zahvalijo mojstrovini Blaža Tomaževiča, ki je v 38. minuti iz polobrata matiral Žana Usa.

V sklepni tretjini je vodstvo Železarjev na 4-2 s strelom iz modre linije povečal Andrej Tavželj in s tem postavil končni rezultat. Olimpija je sicer še imela priložnost z dvema igralcema več, ko sta bila izključena Mathieu Gagnon in Philippe Paradis, a je ni uspela izkoristiti.

To je sploh prva letošnja zmaga Jesenic nad Olimpijo. Zadnji letošnji medsebojni obračun in odločilni v bitki za državnega prvaka bo v četrtek ob 20. uri v Tivoliji.

Avtor: Timotej Prosenc

Foto: Domen Jančič