Dolga jesen skrbi organizatorje na Pokljuki

Bliža se začetek svetovnega pokala v biatlonu. Letos bo njegova otvoritev na slovenski Pokljuki, organizatorje tega tekmovanja pa že nekaj časa skrbijo visoke, skoraj poletne temperature. Letos bo namreč tekmovanje na Pokljuki potekalo kar 8 dni, zato je za izvedbo ključna priprava kvalitetnega snega, ki pa bi mu toplo vreme lahko škodovalo.


Že 2. decembra bo na sporedu tekma mešanih štafet in mešanih dvojic, med 5. in 8. decembrom pa bodo potekale posamične tekme, zasledovalni preizkušnji in sprinta. Glede na dosedanje podnebne razmere so imeli organizatorji tekmovanja že kar nekaj sivih las, vendar pa sedaj lažje dihajo. Prihodnja ohladitev je namreč napovedana že konec tega tedna.

Veliko bolj optimističen pri svoji izjavi je tudi generalni sekretar prireditve Tomaž Šušteršič, ki je za RTV povedal: “Še prejšnji teden nas je močno skrbelo, po zadnjih pogovorih z vremenoslovci pa smo optimistični. Konec tedna je napovedana ohladitev, nato pa moramo počakati nekaj dni, da zamrznejo tla, in začeli bomo z razvozom snega. Prav zaradi pozne ohladitve bomo s tem malo zamujali, sneg bomo dali na proge 22. ali 23. novembra, ko bo na sporedu tudi kontrola Mednarodne biatlonske zveze.” V planu je sicer uporaba lanskega snega, ki bi v običajnih okoliščinah moral več kot zadostovati. Res pa je, da je letošnje tekmovanje na Pokljuki dolgo kar 8 dni, še enkrat dlje kot v prejšnjih letih.

Kljub temu večjih težav ne gre pričakovati, grožnjo lahko predstavljata edino nenadna otoplitev ali močno deževje. Kot alternativo že pripravljenim 18. 000 kubičnim metrom pripravljenega lanskega snega, so organizatorji razmišljali tudi o možnosti izdelave novega snega in sicer bodisi v planiški garaži, bodisi v šotoru na Pokljuki.

Pripravljalna dela na Pokljuki so se sicer že začela. V poteku je postavitev mobilne infrastrukture in dodatnih tribun na stadionu. “Dela na Pokljuki za samo tekmo so se sicer že začela, saj že postavljamo mobilno infrastrukturo, tudi dodatne tribune na stadionu. Zelo se veselimo tudi morebitnih drobnih snežnih padavin, ki bi ob ustrezno nizkih temperaturah ostale na Pokljuki do tekme saj je podoba s tekmovanja v snežni kulisi popolnoma druga” dodaja  Šušteršič.

Rahlo razočaranje zaradi toplih novemberskih temperatur je prisotno tudi zaradi slovenske reprezentance. Načrtovano je namreč bilo, da bi se le-ta pripravljala na Pokljuki, tako pa so njihovi treningi prestavljeni na lokacijo na avstrijskem Obertilliachu. Naše zimsko prizorišče za tekme svetovnega pokala v biatlonu pa je daleč od tega, da bi se edino soočalo s temi težavami. Naravnega snega vse bolj primanjkuje, do leta 2050, naj bi po avstrijsko-kanadski raziskavi, le še 10-13 bivših prizorišč olimpijskih še imelo možnost izvesti prireditev.

Avtor: Timotej Prosenc