Dober začetek, boljšo uvrstitev odneslo strelišče

Jakov Fak bo skupaj z reprezentančnimi kolegi formo testiral na Norveškem

Slovenija je štafetno preizkušnjo v Hochfilzenu  začela v enaki postavi, kot pred slabim tednom dni v Östersundu. Izvrstno je tekmo odprl Miha Dovžan, ki je po zaslugi izjemno natančnega in hitrega streljanja Sloveniji popeljal v vodstvo po prvem strelskem nastopu. Miha je v teku malenkost izgubil, v streljanju stoje pa moral popravljati dvakrat. Jakov Fak je imel tako 13 izhodišče in 47.1 sekund zaostanka.


“Tekmo sem lahko enkrat videl tudi povsem iz ospredja, kar je bil zame kar nekoliko čuden občutek. Sem se nato kar kmalu postavil malo v ozadje,” je v šali dejal Dovžan, nato pa še pripomnil: “S tekmo sem lahko zelo zadovoljen, posebej s streljanjem leže, kjer mi je hitro uspelo zadeti vse tarče. Tudi tekaško sem znova pokazal napredek in sem zadovoljen”.

Fak je nalogo opravil z odliko

Fak je tudi danes nadaljeval z izjemnimi nastopi, ki jih je pokazal v tem tednu. Znova je prehiteval tekmovalce pred seboj in kljub dvema popravama, na vsakem postanku je porabil eno, Slovenijo popeljal do izvrstnega 4. mesta.

“Za ekipo je znova za nami ena zelo dobra tekma, moj nastop pa ni bil optimalen. Dvakrat sem moral popravljati na strelišču, ampak ravno zato so rezervni naboji, da poskušaš čim hitreje ustreliti in nato popraviti morebitno napako. Tekaško sem se počutil kar vredu, v zadnjem krogu celo bolje kot včeraj na zasledovalni tekmi, kar je zelo vzpodbudno in se že veselim naslednjih tekem v Franciji,” je povedal Jakov Fak.

Štafetno palico je prevzel Klemen Bauer, ki pa danes ni imel svojega dne. Že v streljanju leže je moral popravljati dvakrat, nato pa na drugem strelskem postanku moral celo v kazenski krog. Slovenija je sicer še vedno bila na visokem 7. mestu, a zaostanek je močno narasel.

Rok Tršan se je tako na pot podal s skoraj 2-minutnim zaostankom za vodilno štafeto Nemčije. Tršan je po svojem prvem strelskem nastopu, ko je za pet zadetih tarč potreboval 6 strelov, še vedno zasedal 7. mesto. Čeprav je v drugo podrl vse tarče v prvem poizkusu, je izgubil eno mesto in zadnji krog pričel kot 8. V ciljnem sprintu pa je bil na žalost od njega hitrejši še Italijan in Slovenija je zasedla končno 9. mesto.

“Deveto mesto ni slabo, malo je le škoda kazenskega kroga. Moj nastop bi ocenil zelo solidno. V leže sem probal malo več reskirati in sem se zavedal zgrešenega strela. Nasplošno pa je bil strelski nastop veliko boljši kot na sprintu in je spodbudni za naprej. Tudi tekaško sem zadnji krog odtekel skupaj z Italjanom, ki ni ravni slab tekač. Za tekme v Franciji sem tako veliko bolj optimističen in upam, da bom izboljšal rezultat iz sprinta tukaj,” je povedal naš zadnji predstavnik Rok Tršan.

Norvežani se za novo slavje lahko zahvalijo najboljšemu biatloncu na svetu ta hip Johannesu Thignesu Boeju, ki je v zadnji izmenjavi izničil 43 sekund zaostanka za Nemčijo in norveški prinesel drugo štafetno zmago v tej sezoni. Drugi so bili Nemci, tretji Francozi pa so zaostali že skoraj kot minuto.

“Z devetim mestom moramo biti zadovoljni. Čeprav smo šli v kazenski krog, smo bili konkurenčni. Ampak videli smo danes Kanadčane, ki včeraj niso imeli niti enega tekmovalca na zasledovalni tekmi, danes pa so se borili za medalje. V štafetah je treba streljati hitro in ne delati napak, če veliko popravljaš ali greš celo v kazenski krog se malenkost izgubiš. Danes je bilo ponovno povsem realno tiso šesto ali sedmo mesto kamor ciljamo. Vseeno smo toliko skromni in realni, da se zavedamo, da nekaterih reprezentanc, če ne grešijo ne moremo prehiteti, vseeno pa bi rad pohvalil vse fante za dobro borbo. Jakov je znova pokazal, da je tisti pravi, če mu je včeraj še malenkost manjkalo, je bil danes povsem zraven. In če potegnem črto z devetim mestom moramo biti zadovoljni, to je prva tretjina uvrščenih,” je nastop reprezentance ocenil Uroš Velepec.

Vir: sloski.si