Deskarska spektakla na Kitajskem in v ZDA

Deskarje prostega sloga dajes čakata preizkušnji na Kitajskem (Secret Garden, snežni žleb) in v ZDA (Atlanta, skoki prostega sloga). Slovenska izbrana vrsta upa na preboj med najboljše.


V reduDeskarji prostega, ki tekmujejo v snežnem žlebu so se iz ZDA preselili na Kitajsko, v zimsko-športno središče Secret Garden. Tam bodo v petek (20.12.)  zgodaj zjutraj po našem času (2:00) kvalifikacije druge letošnje tekme za svetovni pokal. Najboljših osem kvalifikantk in deset kvalifikantov se bo nato v nedeljo (22.12., ob 4:00 po srednjeevropskem času) pomerilo še v finalu.

Na prizorišče, ki je od pekinškega letališča oddaljeno dobrih 200 kilometrov, sta v ponedeljek po treh urah vožnje prispela tudi Tit Štante in trener Žiga Rakovec, ki je v Pekingu na zadnji tekmi v skokih prostega sloga spremljal Urško Pribošič in Naja Mekinca.

Veter povzroča težave

˝Žleb je dobro pripravljen in utrjen, deloma celo leden. Je pa izredno mrzlo in vetrovno, v naslednjih dneh naj bi se temperature tu spustile kar 30 stopinj pod ničlo, ˝nam je s Kitajske javil trener Rakovec, ki je z varovancem že opravil dva uradna treninga, zadnji ju čaka jutri. ˝Veter je tu še največji problem, saj na žleb piha praktično pod kotom 90 stopinj, kar pomeni da lahko neprijeten sunek zelo vpliva na vožnjo in posledično rezultat, ˝ pa pravi Štante, ki je na tem prizorišču lani z dvanajstim mestom dosegel svoj najboljši rezultat na tekmah svetovnega pokala.

Celjan se nadeja, da se bo veter do tekme le umiril in bodo tako pogoji regualarni za vse nastopajoče. ˝Zelo nizkim temperaturam se zagotovo ne bomo izognili, upam, le da ne bo preveč vetrovno, ˝ še dodaja naš ˝half pipe˝adut, ki cilja na uvrstitev med najboljših petnajst. Zaradi velike časovne razlike med ZDA in Kitajsko pa zaenkrat nima večjih težav in upa, da bo spanec miren tudi v naslednjih dneh. Lani je na tekmi na Kitajskem v moški konkurenci slavil Švicar Jan Sherrer, v ženski pa Kitajka Xuetong Cai.

Big Air spektakal na stadionu Atlanta Braves s Slovencema

Pred največ gledalci v živo in pa tudi pred televizijskimi, tabličnimi in telefonskimi zasloni pa bodo ta teden zagotovo nastopali deskarji prostega sloga, ki tekmujejo v ˝park & pipe˝ disciplinah. Zadnjo tekmo sezone v skokih prostega sloga (Big Air) namreč v petek (20.12.) gosti ameriška Atlanta.

Ameriška smučarska in deskarska zveza tekmo svetovnega pokala (poleg deskarjev bodo nastopili tudi smučarji prostega sloga) organizira v sodelovanju s profesionalno baseballsko ekipo Atlanta Braves. Mojstri organizacije dogodkov bodo deskarsko-smučarski spektakel izvedli na stadionu v Sun Trust Parku, kjer domače tekme sicer igra tamkajšnja baseball ekipa. Prizorišče, ki je bilo za potrebe iger domače ekipe v ligi MLB obnovljeno leta 2017 je med najmodernejšimi tovrstnimi objekti v ZDA.

Atlanta ima športno tradicijo

˝Zakaj Atlanta? Takšne priložnosti se ne izpusti. Pripeljati tekmo na takšno prizorišče in sodelovati s tako vizionarsko ekipo, ki jo premore vodstvo Bravesov, je seveda izjemno,˝ pravi Tiger Shaw, predsednik in direktor ameriške panožne zveze (US Ski & Snowboard) in dodaja, da je Atlanta s športno tradicijo (številne profesionalne ekipe, ki nastopajo v globalno prepoznavnih ligah – NBA, MLB, NFL, WNBA, MLS) tudi za deskanje un smučanje prostega sloga pravo prizorišče z ogromnim potencialom. Mesto Coca Cole, ki je gostilo tudi poletne olimpijske igre leta 1996 bo torej ta teden tudi deskarska prestolnica.

Na tekmi vsi najboljši

Udeležbo na tekmi (kvalifikacije in finale bodo izvedeni v enem dnevu) so seveda že potrdili vsi najboljši ˝park&pipe˝  deskarji med katerimi sta tudi Kanadčana Mark McMorris in Nicolas Laframbiose, pa domačini Red GerardChris CorningJamie Anderson, Avstrijka Anna Gasser, Japonka Reira Iwabuchi, Šved Sven Thorgren in še bi lahko naštevali imena deskarskih zvezdnikov, ki so pustili pečat tudi na olimpijskih in X igrah.

Trener ameriške Big Air ekipe Mike Jankowski celo trdi, da gre za Big Air tekmo z najboljšo zasedbo doslej. Obeta se nam torej lepa tekma s številnimi spremljajočimi dogodki in možnostmi zabave za obikovalce. Deskarke in deskarje najprej čakata dva kvalifikacijska skoka, v finalu pa bo šest najboljših deklet in deset fantov skočilo še trikrat.

Slovenca preko Avstrije v ZDA

Med udeleženci spektakla bosta tudi Urška Pribošič in Naj Mekinc, ki sta po prihodu s Kitajske včeraj opravila trening v Avstriji (Flachau) nato pa z Brnika odletela v Atlanto, kjer ju že čaka trener Matevž Pristavec. Slednji tam ˝pripravlja teren˝ za našo izkušeno 29-letno deskarsko iz Bleda ter 18-letnega Ljubljančana, ki ga je pretekli teden razveselila tudi novica iz Zavarovalnice Triglav, ki že sodeluje tudi z deskarjema Žanom Koširjem in Rokom Margučem. Naja Mekinca so namreč uvrstili med izbrane ˝Mlade upe 2019˝ iz sveta športa, kulture in znanosti, ki jih bodo finančno podprli ter jim tako omogočili dodatna sredstva za razvoj talenta.

Vir: Smučarska zveza Slovenije