Derbi poln preobratov na koncu dobila Olimpija

V Tivoliju smo bili v nedeljo priča prazniku slovenskega hokeja. V lepo zapolnjeni dvorani, kjer se je zbralo okoli 2500 ljudi smo lahko spremljali izenačen derbi, kjer pa je na koncu odločala spočitost Olimpije in večja utrujenost pri Jeseničanih, ki so še včeraj gostovali na Tirolskem. Končni rezultat za Ljubljančane je bil 4-3, Železarje pa gotovo boli tudi dejstvo, da je odločilni zadetek dosegel Sašo Rajsar, rojeni Jeseničan.


Visok tempo je prinesel zadetek že v 3. minuti srečanja. Po lepi akciji in dvojni podaji z Galom Korenom je zadel kapetan Olimpije Aleš Mušič. Vodstvo so zmaji v prvi tretjini še podvojili, tokrat je bil uspešen Gregor Koblar. Jeseničani pa se niso predali in v drugi tretjini začeli preobrat. Najprej je v 32. minuti izzid znižal Luka Kalan, ki je ob igri z igralcem manj najprej izsilil kazenski strel, nato pa je tega še izkoristil. Zadetek z igralcem manj navadno ekipi prinese prepotrebno samozavest in tako je bilo tudi v tem primeru. Akcijo v 37. minuti je začel Kalan, plošček pa je v mrežo na koncu pospravil Miha Brus.

Začetek zadnje tretjine se je za Olimpijo začel šokantno. Branilec Andrej Tavželj, jeseniški kapetan je po lepem prodoru s strelom matiral domačega vratarja Usa. Tavželj je sicer tudi bivši igralec Olimpije. Dvoboj kapetanov se je nadaljeval. Po ukradeni ploščici na sredini igrišča je na sceno znova stopil Mušič in ponovno poravnal rezultat na 3-3. Tekma se je nato prevesila v napeto končnico. Kazalo je že, da obračun dveh večnih rivalov ne bo odločen po rednem delu, nato pa je zgolj slabo minuto do konca za eksplozijo navdušenja med domačimi navijači poskrbel Rajser.

Tekmo je najverjetneje odločila tudi utrujenost pri gostih, saj so imeli v teh dneh precej težji razpored, kot Ljubljančani. Dodaten šok je gotovo pomenila tudi izguba glavnega strelca na zadnjih tekmah, napadalca Philippeja Paradisa. Ta je na včerajšnji tekmi dobil plošček med rebra in kljub temu, da je poskusil stisniti zobe srečanja ni mogel odigrati.

To je šele prva zmaga Olimpije proti Jesenicam, na domačem terenu po dveh letih in pol. Naslednji večni derbi navijače čaka že 22. decembra, ko bodo Jeseničani Olimpijo poskušali premagati prvič v tej sezoni, Ljubljančani pa bodo proti Gorenjcem lovili že peto zmago.

Avtor: Timotej Prosenc