Dekleta v nov začetek svetovnega pokala v smučarskih skokih

Smučarke skakalke na Norveškem začenjajo novo sezono svetovnega pokala v kateri jih čaka rekordnih 27 tekem. Lani so nastopile na »zgolj« petnajstih. V Lillehammerju bo nastopilo tudi šest Slovenk, ki so trenersko menjavo in prihod Zorana Zupančiča ocenile kot pozitivno in predvsem potrebno spremembo.


Dva tedna po fantih novo sezono odpirajo tudi dekleta. Skakalke so zbrane v Lillehammerju, kjer jih danes ob 17:30 že čakajo prve kvalifikacije. V treh dneh se bodo pomerile na kar treh tekmah, dve izmed katerih bosta na srednji skakalnici, poslednja pa na veliki. Če gledamo celotno sezono, jih letos čaka skoraj polovica več tekem kot lani. V programu je 27 preizkušenj, lani so jih imele le 15. Tudi letos sta v koledarju tekmi na Ljubnem (8. in 9. februar), posebna bo tudi raw-air turneja. Vrhunec sezone se obeta s svetovnim prvenstvom v Seefeldu.

»Dejstvo je, da se šport razvija postopoma, kar je pravilno. Vsako leto so tudi ženski skoki vsekakor na višji ravni. Očitno so videli, da se tudi dekleta trudimo,« je o skoraj podvojenem številu preizkušenj za Sportal dejala Ema Klinec, izkušena povratnica po poškodbi. Maja Vtič pa je med drugim dodala, da je večje število tekem pokazatelj, da ženske skoke jemljemo vse bolj resno. Veseli se tudi tesnega in napornega urnika, ki ustreza njenemu tekmovalnemu karakterju.

Spremembe v domačem taboru so bile nujne

Tudi v ženski izbrani vrsti je prišlo do trenerske menjave. Staneta Baloha je zamenjal Zoran Zupančič, ki je po besedah tekmovalk vpeljal precej sprememb.

Tako Ema Klinec kot Maja Vtič se strinjata, da so bile spremembe potrebne in opazne na treningih. Novi trener je dal poudarek enotnemu, sproščenemu gibanju, gibljivosti, koordinaciji in izboljšanju štartne moči oziroma pospeška, ki ga skakalke izkoristijo na mizi. Treningi se po novem tako odvijajo zelo celostno. Niso pa se spremenili zgolj treningi ampak tudi vzdušje v ekipi. Sodelovanje in spodbujanje znotraj ekipe je boljše, kar se je poznalo že na poletnih rezultatih.

Na Norveškem šesterica najboljših

Na Norveško je Zupančič odpeljal šesterico Slovenk. Torej poleg Eme Klinec, Maje Vtič in Urše Bogataj, ki je bila v poletju na skupnem 9. mestu najboljša v reprezentanci, še Niko Križnar, Špelo Rogelj in Jernejo Brecl.

Sezona se začenja v domovini lanske olimpijske prvakinje in zmagovalke svetovnega pokala Maren Lundby, ki je v zadnji sezoni zmagovala kot po tekočem traku in najbližjo zasledovalko Katharino Althaus ugnala za več kot 400 točk. Tretja je bila Takanašijeva.

Avtor: Nel Daugul