Dekleta na SP bližje kolajnam kot moška reprezentanca

Danes se končuje 52. nordijsko svetovno prvenstvo v Seefeldu, kjer so v soboto smučarski skakalci opravili še z zadnjo tekmo. Slovenija je na tekmi mešanih ekip tako kot leta 2017 v Lahtiju zasedla četrto mesto, a bila do zadnjega v boju za odličje. Tako za ženski kot moški tabor je bila cilj na SP-ju kolajna, ki pa je niso dobili.


Slovenske skakalke Nika Križnar, Urša Bogataj, Špela Rogelj in Jerneja Brecl so premierno ekipno tekmo na SP končale na 4. mestu, a se tam za razliko od tekme mešanih ekip niso vmešale v boj za odličja. Tudi na posamični tekmi cilji niso bili skromni, a sta se Nika Križnar in Urša Bogataj vseeno izkazali s sedmim oz. osmim mestom.

“Moram reči, da smo s tem prvenstvom vseeno zadovoljni, saj so dekleta tu prikazala svoje najboljše skoke letos, Križnarjeva je v finalnem skoku zadnje tekme premagala vso konkurenco (dosegla je tudi nov rekord skakalnice za ženske s 108,5 metra, op. STA). Malenkost razočaranja je po ekipni tekmi, na kateri so bile punce ‘zakrčene’, ampak sem smo prišli res dobro pripravljeni. Dekleta so s skoki pokazala, da smo zraven, ko se nam bo še malo bolje izšlo, bomo lahko posegli tudi po kolajnah,” je za Sportal SP ocenil selektor ženske izbrane vrste Zoran Zupančič.

Fantje še dlje od kolajn kot dekleta

V moškem taboru so prav tako pred prvenstvom napovedali, da merijo na medaljo, a so bili od nje oddaljeni še precej bolj, kot njihove kolegice iz reprezentance. Na veliki skakalnici v Innsbrucku so bili Anže Lanišek, Peter Prevc, Žiga Jelar in Timi Zajc ekipno šesti oz. zadnji izmed tistih ekip, ki so se teoretično borile za vrh.

Najboljši dosežek pa je z desetim mestom uspel debitantu na prvenstvih, 18-letnemu Timiju Zajcu, ki pa si je očitno pred odhodom sam na ramena naložil preveliko breme. Zajc je namreč presenetil v napovedih, da meri na kolajno. To je še bolj prišlo do izraza na srednji napravi v Seefeldu, kjer se nikakor ni našel in je celo ostal brez finala na zadnjem, 50. mestu.

Na tej tekmi sta se s tretjim in petim mestom izkazala Žiga Jelar in Peter Prevc, ki bi morala v drugem skoku biti boju za odličja. Toda tekma se je popolno zasukala, zaradi močnega sneženja pa je žirija tekmovanje spremenila v pravo farso. Vreme je proti koncu finala dosegalo meje regularnega, zadnji skakalci pa v teh pogojih niso imeli prav nobene možnosti, da bi se vmešali v boj za vrh. Zato so se lahko na stopničke z veliko sreče povzpeli 27. po prvi seriji Poljak Dawid Kubacki, 18. Poljak Kamil Stoch in 10. skakalec po prvi seriji Stefan Kraft, sicer branilec naslova.

Od Slovencev je bil tako z 11. mestom najboljši Jernej Damjan, saj sta tako Jelar kot Prevc zdrsnila po lestvici navzdol. Izkupiček je bil precej manjši od želja in pričakovanj.

Sledi pot na Norveško

Že prihodnji konec tedna se skakalci selijo v Oslo, pred nadaljevanjem svetovnega pokala pa skrb vzbuja padec forme Zajca, najboljšega Slovenca to zimo, ki se konstantno drži v najboljši deseterici. Zmagal je tudi na svoji prvi tekmi na poletih v Oberstdorfu, kar ga še vedno drži v boju za mali kristalni globus. Po drugi strani pa nas veseli vzpon Prevca in Jelarja, ki sta tekom prvenstva ves čas stopnjevala svoje nastope.

“Resda nam je malo zmanjkalo, ampak na koncu, glede na formo, ki so jo fantje pokazali, je treba vedeti, da so kolajne osvojili tisti, ki so bili najboljši vso sezono. To nam še manjka. Timi je mogoče preveč hrabro vstopil v to svetovno prvenstvo, s previsokimi cilji. Ne glede na to, je njegovo deseto mesto še vseeno vrhunski rezultat. A dejstvo je, da je tu malo izgubil občutke in na srednji napravi prikazal povsem ponesrečen nastop. Veselijo nas nastopi Petra Prevca, Žige Jelarja, tudi Jernej je bil na koncu enajsti … to je v redu,” je oceno SP-ja sklenil glavni trener Gorazd Bertoncelj.