Cilj Timija Zajca je medalja

Tako ženska kot tudi moška skakalna reprezentanca že nestrpno pričakujeta začetek svetovnega prvenstva v Seefeldu. Za obe konkurenci je na voljo šest kompletov medalj, o katerih razmišljajo v obeh slovenskih taborih.


V slovenski moški karavani največ upov polagajo v Timija Zajca. Za svoj cilj je, uvrstitev na zmagovalni oder, postavil tudi mladenič sam. “Da si je Timi postavil za cilj medaljo, ne sme biti breme, ampak to zanj predstavlja izziv, tisti dodaten adrenalin in motivacijo. Tako gre na tekmo lahko z velikim samozaupanjem. Prav je, da je samozavesten. On je na vseh napravah dober, kar je dokaz neke kakovosti. Tudi če mu ne uspe osvojiti kolajne, ne sme biti razočaran, saj nas takoj čakajo novi izzivi. Prihaja norveška turneja, kjer bo ogromno tekem, nato pa še zaključek v Planici. Časa za razočaranje ne bo in bo treba iti naprej,” je o samozavesti Zajca spregovoril trener Gorazd Bertoncelj.

Selekcija ni bila težka

Bertoncelj kot pravi sam, z izborom potnikov na svetovno prvenstvo ni imel posebnih težav. “Selekcija ni bila težka. Odločili smo se za tiste tekmovalce, ki bodo lahko najbolj konkurenčni. V Innsbrucku je skakalnica nekoliko specifična. Tako kot na srednji napravi se tudi tukaj potrebuje več eksplozivnosti, več odskoka. V Innsbrucku letalne sposobnosti ne pridejo toliko do izraza. V nogah je treba imeti dinamit. Jelar je v tem močan in smo že kar nekaj časa vedeli, da je smiselno na prvenstvo vzeti njega.” V slovenski javnosti se je pred imenovanjem izbora sicer porajalo vprašanje, ali se bo med šesterico, ki odhaja v Seefeld znašel tudi Domen Prevc. “Velike dileme nisem imel. Dogovor je, da se Domen doma pripravi na norveško turnejo, prihajata pa Vikersund in Planica, ki mu ustrezata. Mora se ustrezno pripraviti in mogoče ujeti tisto formo, ki jo je imel v Ruki. Mislim, da bo zelo motiviran za Norveško. Njegovi cilji so najvišja mesta, v Innsbrucku in Seefeldu pa tega v tem trenutku ni mogoče pričakovati. To lahko pričakujemo na Norveškem. Le v najboljši izvedbi, v kakršni je bil pred dvema letoma, bi lahko konkuriral za medalje,” je o formi Domna Prevca povedal Bertoncelj, ki bo tako nanj računal na zadnjih tekmah sezone, po svetovnem prvenstvu.

V trenerskem štabu so pred vrhuncem sezone dokaj optimistični. Upanje jim dajejo predvsem dobri ekipni nastopi zadnji konec tedna. “Ekipno smo bili zelo uspešni v Willingenu, kar nam daje samozaupanje in sproščenost, da verjamemo tudi v moštvo. Res je, da na nobeni tekmi ne bomo glavni favoriti, a na velikih tekmovanjih je vse mogoče. Favoriti padajo, nekateri pa lahko presenetijo tudi iz ozadja. Borili se bomo do zadnjega. Na posamični tekmi je krog favoritov zelo širok, na ekipni pa je šest reprezentanc, ki se lahko borijo za stopničke. Sem sodimo tudi mi,” je optimistično zaključil Bertoncelj.

Visoki cilji tudi pri dekletih

Kljub temu, da je slovensko žensko reprezentanco že pred časom šokirala poškodba Eme Klinec, pa ima trener Zoran Zupančič še nekaj adutinj v rokavu. Veselijo predvse stopničke Urše Bogataj, ki je bila tretja na Ljubnem in v Oberstdorfu. Dve tekmi sta mi letos res uspeli, a pritiska ne čutim. Želim si le dobrih skokov,” žogico kar hitro umirila Bogatajeva, ki pa bo glede na dvig forme gotovo v širšem krogu favoritinj. V tej zimi dobro nastopa tudi Nika Križnar, ki je celo najboljša Slovenka v skupnem seštevku. Kljub temu Križnarjeva še ni povsem zadovoljna s svojim skakanjem, zlasti na zadnjih tekmah. Na veliki skakalnici v Oberstdorfu mi sicer ni šlo po načrtu. Vidi se, da se na večjih napravah še ne znajdem in mi manjše bolj ustrezajo. Upam, da bom to dokazala na prvenstvu.”

S pripravljenostjo moštva je zadovoljen tudi Zupančič, ki od visoko zastavljenih ciljev ne beži. “Cilje smo si zastavili pred sezono – posamično ena do petega mesta, druga do desetega in dve do 20. To so visoki cilji. Ostali smo brez Eme, a mislim, da so, če bodo tekmovalke skakalke kot znajo, dosegljivi. Vemo, da se je tudi pri dekletih krog favoritinj glede na prejšnje sezone povečal. So nam pa zdaj dodali še eno tekmo. Prvič v koledarju svetovnih prvenstev je na sporedu ekipna tekma in imamo eno možnost boja za medaljo več. Na tej ekipni tekmi tudi ciljamo na kolajno, je povedal Zupančič, ki pri dekletih še vidi rezerve za napredek.

Prvo skakanje v petek

V petek bodo na slovitem Bergislu potekale moške kvalifikacije, posamična tekma pa bo na sporedu dan kasneje ob 14.30. Letos ima torej večja naprava prednost pred manjšo. V nedeljo bo na vrsti moška ekipna preizkušnja, v torek, 26. februarja, pa se bo tekmovanje preselilo v Seefild, kjer bo potekala ženska moštvena tekma. Dan kasneje bodo dekleta nastopala še na posamični tekmi. V četrtek, 28. februarja, bodo kvalifikacije skakalcev za petkovo (1. marec) tekmo na srednji napravi (16.00), prvenstvo pa se bo zaključilo s sobotno (2. marec) tekmo mešanih ekip (16.00).

Avtor: Timotej Prosenc