Čebaškova tik za najhitrejšo petnajsterico, prvenec Rusinji

Italijanski Toblach je po včerajšnjem sprintu danes na drugi etapi 13. Tour de Skija ponudil še tekmo na razdalji, kjer so nov lep in hkrati zgodovinski ekipni uspeh dosegle naše tekačice na smučeh.


Potem, ko je bil včeraj slovenski izkupiček na sprintu popoln, ko se je vseh šest prebilo do točk, je tudi današnji dan zelo uspešen. Prvič so se do točk na razdalji na isti tekmi namreč prebile kar tri naše tekmovalke. Na 10 km razdalji v prosti tehniki se je pričakovano najbolje odrezala Alenka Čebašek, ki je zasedla 17. mesto z zaostankom minute in 7 sekund za zmagovalko iz Rusije, Natalijo Neprijajevo. To je prva zmaga 23-letne Rusinje v karieri, naša tekmovalka pa je še tretjič letos končala med 15. in 20. mestom, po Davosu je bila še drugič 17., do tako želene petnajsterice pa ji je danes zmanjkalo 7 sekund, ki jih je izgubila v zadnjih treh kilometrih.

Prvih letošnjih točk na razdalji se veseli tudi Anamarija Lampič, ki je z zaostankom minute in 31 sekund zasedla 24. mesto, za razliko od prejšnjih nastopov pa je tokrat svoj tek lepo stopnjevala skozi celotno progo in pridobivala mesta. Še na polovici proge je bila namreč na 36. mestu, dva kilometra pred ciljem na 33., nato pa je še malo dodala in končala najvišje letos na razdalji. Sploh prvih točk na razdalji v karieri pa se veseli Eva Urevc, ki je zaostala le sekundo za Lampičevo in je osvojila 25. mesto. Državna prvakinja v sprintu je vseskozi tekla okrog 30. mesta, podobno kot Lampičeva pa je tudi ona pospešila v zadnjih dveh kilometrih in si na koncu razdelila 25. mesto z Norvežanko Lotto Udnes Weng.

Brez točk sta danes tako ostali le najizkušenejši, Katja Višnar in Vesna Fabjan, ki sta zasedli 54. in 62. mesto, današnji nastop pa sta bolj izkoristili za to, da bosta lahko nastopili na naslednji tekmi Tour de Skija, na sprintu v Val Müstairju.

Po drugem zaporednem 17. mestu na razdalji je bila Čebaškova z današnjo predstavo zelo zadovoljna: “Res sem danes zelo zadovoljna, da sem ohranila pozicijo, ki sem jo imela na prejšnjih tekmah na razdalji. Glede na težke noge včeraj me je bilo danes kar malo strah, a sem vesela, da sem se lahko boriila in da sem lahko zdržala celo tekmo. Moram pa danes izredno pohvaliti servis. Moje smuči, kar sem imela primerjave na progi, sploh prvi krog, so bile res zelo dobre, nenormalno boljše od tistih dveh, s katerima sem se primerjala.”

Naša druga najboljša danes, Lampičeva, je po tekmi razmišljala takole: “V drugi polovici prvega kroga me je ujela stara znanka Julija Belorukova, s katero sem skušala potem teči skupaj do konca prvega kroga, a ona je šla v cilj, jaz pa sem imela še en krog. Res sem grizla od starta do cilja. Tri Slovenke med najboljšo trideseterico je eden boljših rezultatov za celo ekipo! Sem zelo vesela, kot kaže se mi počasi odpira.” Odkritje letošnje sezone, Urevčeva, je povedala sledeče: “Že ko sem si prvič ogledala to progo, sem vedela, da lahko dosežem točke, saj mi je proga pisana na kožo. Za vsakim vzponom je malce spusta, kjer sem se lahko spočila in nadihala, kar mi zelo odgovarja. Danes sem vzela kar mi je pripadalo in to so prve točke na razdalji v svetovnem pokalu.”

Po dveh etapah je vodstvo na Tour de Skiju prevzela Neprijajeva, ki ima 23,6 sekund prednosti pred Američanko Jessico Diggins, najboljša naša je Čebaškova na 19. mestu z zaostankom 1:52 minute, Lampičeva zaostaja dodatnih 15 sekund na 24. mestu, Urevčeva pa še štiri sekunde več na 26. mestu.

Na moški tekmi na 15 km Miha Šimenc ni pripravil presenečenja in je zasedel 93. mesto z zaostankom dobrih štirih minut za zmagovalcem Sergejem Ustjugovom, ki je dopolnil dvojno rusko zmago danes. Glavni trener Nejc Brodar je danes povedal: “Moram reči, da sem zelo vesel za celotno ekipo, da smo danes najprej dekletom uspeli pripraviti odlične smuči in da so se punce kljub včerajšnjemu težkemu dnevu uspele zbrati in od tistih, od katerih smo pričakovali, da lahko posežejo po točkah, da so plan izpolnile.” 

Program 13. novoletne turneje v teku na smučeh

Torek, 1. januar (Val Müstair)
9:30 Kvalifikacije sprint prosto
12:00 Sprint prosto

Sreda, 2. januar (Oberstdorf)
12:00 Skupinski start 10 km klasika ženske
14:00 Skupinski start 15 km klasika moški

Četrtek, 3. januar (Oberstdorf)
13:05 Zasledovanje 10 km prosto ženske
15:15 Zasledovanje 15 km prosto moški

Sobota, 5. januar (Val di Fiemme)
14:00 Skupinski start 10 km klasika ženske
15:10 Skupinski start 15 km klasika moški

Nedelja, 6. januar (Val di Fiemme)
13:00 Zasledovanje 9 km prosto ženske
14:45 Zasledovanje 9 km prosto moški