Čater rešil slovensko čast

Zmagovalec četrtkovega osmega smuka za svetovni pokal v avstrijskem Saalbachu je Nemec Thomas Dressen, ki je tako vknjižil drugo zaporedno in skupno tretjo smukaško zmago za svetovni pokal v tej sezoni. Izmed slovenske trojice je nove smukaške točke s 24. mestom osvojil Martin Čater, brez pa sta ostala Klemen Kosi (41.) in Boštjan Kline (44.).


Nemec Thomas Dressen je bil za sedem stotink hitrejši od izkušenega 33 – letnega Švicarja Beata Feuza, ki se je tako še sedmič v tej sezoni povzpel na zmagovalni oder. Zgolj dve stotinki za Feuzom je zaostal njegov dve leti mlajši rojak Mauro Caviezel, ki se je po decembrskem smuku v Lake Louisu znova veselil tretjega mesta. Švicarski ekipni uspeh sta četrtim in petim mestom dopolnila Carlo Janka in Niels Hintermann, v elitni deseterici pa najdemo še po dva Norvežana (Kjetil Jansrud 6. in Aleksander Aamodt Kilde 10.) ter Francoza (Maxence Muzaton 8. in Johan Clarey 9.) in le enega Avstrijca. Vincent Kriechmayr si je šesto mesto delil z Jansrudom. Izven deseterice je na enajstem mestu ostal Matthias Mayer, v dvajseterici pa sta smukaško velesilo zastopala samo še Daniel Danklmaier na štirinajstem in Otmar Steidinger na osemnajstem mestu.

Vsi  slovenski smukači (Martin Čater, Klemen Kosi, Boštjan Kline), ki so nastopili na današnji tekmi so bili tako na prvem kot na drugem treningu med elitno trideseterico, na sami tekmi pa je s 24. mestom to uspelo samo Martinu Čatru. Celjan se je tako po tekmah na prednovoletni severnoameriški turneji (Lake LousieBevaer Creek) znova vrnil med dobitnike točk v hitrih disciplinah. ˝Z rezultatom in pa predvsem z vožnjo sem zadovoljen. Na nekaj odsekih sem bil zelo hiter in upam, da se bom tudi v prihodnje konstantno uvrščal vsaj med dobitnike točk, ˝je bil po tekmi zadovoljen Čater. Brez novih točk svetovnega pokala sta tokrat ostala Klemen Kosi na 41. mestu (na treningu 20. in 23.) in Boštjan Kline na 44. mestu (na treningu 29. in 17.).

˝Na tekmi so bile razmere za tiste smukače, ki so štartali med prvimi, precej boljše. Po štartni številki 25 pa so bili pogoji že zelo zelo slabi. Se ne opravičujem, ampak to so dejstva. Martin je bil vse do zadnjega dela smuka kljub vsemu zelo dobro na poti. V zadnjem delu proge pa je izgubil kar nekaj mest. Ampak, smučal je odločno, s pravim pristopom. Tudi Klemen in Boštjan sta dobro začela, po drugem vmesnem času pa sta, ob slabi vidljivosti, zgrešila idealno linijo in posledično izgubila tudi hitrost. Toda tudi njun pristop je bil pravi in to je dober obet pred jutrišnjo superveleslalomsko tekmo, ˝ nam je po tekmi povedal trener Grega Koštomaj, ki bo na jutrišnji tekmi v ogenj znova poslal tudi Miho Hrobata. ˝Miha na smuku ni nastopil. Kljub temu, da imamo na voljo štiri smukaške kvote, smo se odločili, da bodo nastopili le najboljši trije s treninga, ˝ je še dodal naš trener, ki se nadeja, da bo v petek smučarjem vreme vendarle šlo na roke, napoved je namreč zelo neobetavna.