Bucikova zablestela na domačem snegu!

V Soeldnu bo nastopila tudi Ana Bucik

V zelo lepem vremenu in na dobro pripravljeni progi so se dekleta danes na Krvavcu pomerila v veleslalomu za evropski pokal. Veliko se je pričakovalo tudi od naših deklet, najbolj pa je pričakovanja upravičila Ana Bucik, ki je bila odlična druga. Uspeh je s šestim mestom dopolnila Meta Hrovat.


Organizatorji na Krvavcu so se izkazali in odlično pripravili teren za vse tekmovalke. Za izjemen trud pa so se jim z odličnim smučanjem oddolžile tudi domače tekmovalke. Ana Bucik se je na prvo progo spustila s štartno številko 10 in ob prihodu v cilj je zasedla tretje mesto, z zgolj 8 stotinkami zaostanka. Bucikova je tretje mesto držala do konca prve vožnje. Kmalu za njo je s številko 13 nastopila Tina Robnik, ki je nastopila zgolj stotinko počasneje od Bucikove ter zasedla 4. mesto po prvem teku. S številko 21 se je naslednja iz domače falange po strmini spustila Meta Hrovat, ki je na prvi vožnji postavila čas 1:04.31. To je pomenilo 34 stotoink zaostanka za vodilno po prvi vožnji, Francozinjo Doriane Escane, ki je odlično izkoristila številko 1. Med najboljšo trideseterico sta v prvi vožnji pristali še Maruša Ferk in Njea Dvornik na 29. oziroma 30. mestu. Kar pet naših tekmovalk si je tako privozilo odlično izhodišče za napad v drugi vožnji.

Drugo vožnjo sta tako otvorili naši tekmovalki. Prva je nastopila Dvornikova, ki je na drugi progi postavila čas 1:11.05, skupaj pa je njen čas znašal 2:16.91. Dvornikova je v finalu napredovala za 4 mesta in končala na 26. mestu. “Zelo dobro je nastopati na tako močni tekmi na domačih tleh. Moje smučanje pa danes ni bilo najboljše, predvsem po ravnini sem izgubljala preveč. Nekateri odseki so sicer bili dobri, a na ravnini sem izgubila preveč,” je od današnjem nastopu povedala mlada Neja Dvornik.

Takoj za njo je napadla izkušena Ferkova, ki je svojo mlajo kolegico prehitela za 25 stotink in tekmo tudi po seštevku dveh voženj končala mesto pred Dvornikovo na 23. mestu. “Rada bi pohvalila organizatorje, ki so se res potrudili in pripravili tekmovanje na zelo visokem nivoju. Ves suport ob progi in tudi sama proga je bila odlična. V prvi vožnji sem bila celo malce presenečena, da je bila proga pri moji številki tako dobro ohranjena. Z drugo vožnjo sem malo manj zadovoljna, a to je bil zame odličen tretning, saj že jutri potujem v Francijo,” je dejala Ferkova.

V boju za najvišja mesta je nato prva napadla Meta Hrovat. Meti se vožnja v zgornjem delu druge vožnje ni najbolj posrečila, nato je bila zelo hitra v strmini, a izgubljenega ni mogla več nadoknaditi. Ob prihodu v cilj je zasedla drugo mesto, na koncu pa je tekmo zaključila kot 6. Njen zaostanek za zmagovalko je na koncu znašal 6 desetink sekunde. “Tekma je bila izvedena na zelo visokem nivoju. Sama konfiguracija terena je zelo zanimiva, gre bolj za ravninski veleslalom. Sama sem prvič nastopila na tej progi in mi je bila kar všeč, s samim smučanjem pa nisem najbolj zadovoljna. Ni se vse izšlo tako, kot bi si želela, vseeno pa iz današnjega dneva lahko črpam veliko pozitivnega,” je svoj nastop ocenila Hrovatova.

Za popoln napad se je v drugo odločila Tina Robnik, ki pa se ji tveganje žal ni izplačalo. Tina je žal naredila napako in tekmo končala ob progi in brez uvrstitve. “Ker nastopam samo v eni disciplini, je zame zelo dobrodošlo, da nastopim tudi na tekmah za evropski pokal, da ob tem dolgem tekmovalnem premoru v svetovnem pokalu ne izgubim občutka. Čeprav sem danes naredila napako, se tudi iz tega lahko kaj naučim,” ni bila pretirano razočarana po odstopu Robnikova.

V boju za oder za zmagovalke je ostala zgolj še Ana Bucik, ki pa je tudi v drugo smučala zelo dobro. Ob prihodu v cilj se je ob njenem imenu izpisala številka ena in stopničke so bile zagotovljene. Bucikova je nato prehitela drugo po prvi vožnji, Francozinja Escanejeva pa je bila premočna danes. Vseeno je drugo mesto na tekmi evropskega pokala odličen rezultat za Bucikovo. “Tekma je bila zelo zahteva, predvsem drugi tek. Jaz sem se vseeno poskušala čim bolje boriti in iskati tisto najhitrejšo linijo. S samim rezultatom sem lahko zelo zadovoljna. Nasplošno pa so se organizatorji zelo dobro potrudili, po vremenu v zadnjih dneh so pripravili odlično progo in upam, da bomo jutri lahko še enkrat vse ponovili,” je bila zadovoljna Bucikova. Bucikovi in Escanejevi je družbo na najnižji stopnički delala še Italijanka Luisa Matilde Maria Bertani, ki je za našo tekmovalko zaostala 5 stotink, za zmagovalko pa 34.

Izven dobitnic točk so danes žal končale Klara LivkAndreja Slokar, Lina Knific, Anja Oplotnik, Nika Tomšič, Nika Murovec, Jera Kompan  in Lina Knific.

Glavni trener slovenske reprezentance Janez Slivnik je nastop svojih varovank ocenil takole: “Vse pohvale organizatorjem, ki so glede na včerajšnje vreme pripravili super progo. Sicer ni bilo enostavno, malce je rukalo, a na koncu se je za nas izšlo kar dobro”.