Brez dresa ni točk!

Nadzor dresov pri skakalcih se je poostril in skoraj ni tekmovalca, ki je letošnje poletje ne bi odnesel brez opozorila. Temu sovpada veliko število diskvalifikacij skozi poletni grand prix, ki se počasi bliža koncu, vrhu zaostritve predpisov pa smo bili priča na zadnji postojanki v Rašnovu. Na prvi tekmi so na prste stopili petim skakalcem, med katerimi je bil tudi Domen Prevc, dan kasneje pa je bilo diskvalificiranih kar 8 tekmovalcev kjer sodniškemu očesu nista ubežala naša Anže Lanišek in Rok Tarman.


Nasploh je poleti nad dresi večji nadzor, znano pa je da so sodniki posebej pozorni na t.i. deltoid oz. preveč dresa med nogami. Več površine zagotavlja seveda več vzgona, torej boljše pogoje pri samem skoku. Skakalci s svojo telesno držo pri kontroli poskrbijo, da dres pod pasom ni preveč ohlapen in ga tako ohranjajo znotraj dovoljenih meritev. Že en sam napačen gib lahko sodnike prepriča, da je kroj dresa »predolg« in skakalca nemudoma diskvalificirajo.

Skakalce čakata do konca grand prixa še dve preizkušnji. Prva bo 30. septembra v Hinzenbachu, nato pa 3. oktobra še v Klingethalu. Ob Timiju Zajcu, ki je bil to poletje naš najboljši, bo na poslednjih tekmah skakala še stara elita Damjan, Kranjec, Tepeš, za preostala dva skakalca pa se bo glavni trener Gorazd Bertoncelj odločil na podlagi nastopov v Hinzenbachu in na tekmi celinskega pokala v Klingenthalu.

Nova sezona se prične sredi novembra v Wisli na Poljskem, še prej pa naše skakalce čakajo skupne kondicijske priprave v Poreču nato pa še priprave v Innsbrucku in Oberstdorfu.

 

Avtor: N. D.
Foto: FIS