Bormio za pozabo

Zmagovalec prvega smuka za svetovni pokal v italijanskem Bormiu je Dominik Paris. 30 – letni Italijan, ki je dobro pripravljenost nakazal že na včerajšnjem treningu, je že tretjič zapored slavil na tem prizorišču in tako vknjižil svojo sedemnajsto tekmo na tekmah za svetovni pokal. Drugi je bil Švicar Beat Feuz, tretji pa Avstrijec Matthias Mayer. Slovenski smukaški kvartet je na prvi tekmi ostal brez točk svetovnega pokala. Jutri bo v Bormiu na sporedu še en smuk, v nedeljo pa alpska kombinacija.


Italijan Dominik Paris, ki v letošnji sezoni še ni stal na najvišji stopnički (v kanadskem Lake Louisu je bil drugi tako v smuku kot superveleslalomu) je v Bormiu, na slovitem Stelviu, še tretjič zapored zmagal na smukaški tekmi za svetovni pokal. Parisu Bormio očitno zelo ustreza, saj je lani tu zmagal tudi v superveleslalomu, v smuku pa prvič že leta 2012. Za domačim junakom dneva in zadnjih let sta se zvrstila Švicar Beat Feuz (2.) in Avstrijec Matthias Mayer, ki sta edina za zmagovalcem zaostala manj kot sekundo. Najhitrejši na uradnem treningu, Francoz Brice Roger, je s štartno številko 39 prismučal na sedmo mesto in tako zaokrožil lep francoski ekipni uspeh, v deseterici so bil kar štirje (poleg Rogerja še Muzaton (5.), Bailest (6.) in Clarey (10.).

Slab nastop Slovencev

Izmed Slovencev je bil, tako kot na edinem uradnem treningu, najhitrejši Martin Čater (39. mesto). Za njim so se zvrstili Miha Hrobat (45. mesto), Klemen Kosi (51. mesto) in Boštjan Kline (52. mesto). Prvi smuk v Bormiu je končalo oseminpetdeset smučarjev.

˝Bormio je po mojem mnenju, poleg Kitzhbűhla, smuk sezone. Pravi preizkus smučarskega znanja in moške tekmovalnosti. V tem je Paris očitno najboljši, parirata mu lahko Feutz in Mayer. Naši smukači? Premalo so odločni, preveč so pasivni, premalo zaupajo v svoje sposobnosti. Vsekakor so sposobni osvojiti točke. Fante bom skušal dobro pripraviti na jutrišnji smuk in nedeljsko kombinacijo. Trdno sem prepričan, da jim lahko uspe, ˝ nam je iz Bormia odločno sporočil trener Peter Pen, ki je prepričan, da so naši fantje sposobni precej več.

Smukače jutri v Bormiu čaka še en smuk, v nedeljo pa še alpska kombinacija na kateri bo poleg smukaške četverice Čater – Hrobat – Kosi – Kline slovenske barve zastopal še aktualni svetovni viceprvak v tej discipilini, Štefan Hadalin.

Vir: szs.si