Bo Zubkov lahko obdržal svoji olimpijski medalji?

Leta 2014 v Sočiju so Aleksandru Zubkovu odvzeli dve zlati olimpijski medalji. Danes pa je ruski olimpijski komite sporočil, da se bo pritožil na nedavno odločitev moskovskega sodišča.

 


Rezultat iskanja slik za alexandra zubkov 2014

Mednarodni olimpijski komite (MOK) je leta 2014 v Sočiju diskvalificiral Zubkova in mu odvzel medalji, zaradi zlorabe prepovedanih sredstev. Kasneje so to odločitev potrdili tudi na mednarodnem razsodišču za šport (Cas) v Lozani. 21. novembra pa je moskovsko sodišče sporočilo, da odločitev Moka s potrditvijo Casa v Rusiji nima veljave, tako da Zubkov lahko obdrži kolajni.

 

Kljub temu pa pri Moku vztrajajo, da so odločitve pravnomočne in da se nanje lahko pritožiš le na švicarsko sodišče in še to v roku dveh tednov, česar pa Zubkov ni storil.

Seveda so se pri ruskem olimpijskem komiteju zdaj ponovno pritožili na odločitev moskovskega sodišča. Pri tem so v ruskem olimpijskem gibanju opozorili na “najstrožje sankcije”, kot poroča Sportal, v primeru, če bo Zubkov obdržal medalji.

Ena izmed sankcije je gotovo ta, da ruski športniki ne bodo mogli zastopati svoje države na olimpijskih igrah 2020 v Tokiu. Poleg tega je moskovsko sodišče postalo bolj pozorno na ruske športnike in zlorabe dopinga, saj je Zubkov eden izmed številnih ruskih športnikov, ki je vpleten v sistemski doping v Rusiji. S tem razlogom so na letošnjih zimskih igrah v Pjongčangu nastopali brez ruskih simbolov in pod olimpijsko zastavo. Ruska protidopinška agencija Rusada pa je šele pred kratkim dobila licenco Svetovne protidopinške agencije Wade, pri čemer mora izpolniti še nekaj pogojev.

Avtor: Edisa Abdič