Bliža se novoletna turneja! Poglejte kaj pričakuje Bertoncelj od naših junakov

Novoletna turneja je pred vrati, v prihodnjih dneh pa bodo naši skakalci imeli dovolj časa, da se pripravijo in odpravijo napake pred njenim uvodom v Oberstdorfu. Trener Gorazd Bertoncelj poudarja, da se napake kot je padec pri telemarku in težave z zaletno hitrostjo ne smejo ponoviti. Skakalcem bo glavni trener v božičnih časih med drugim namenil tudi dva prosta dneva.


V Engelbergu se je slovenski ekipi smučarskih skokov pripetilo kar nekaj napak. V soboto je Domen Prevc zaradi težav pri doskoku ostal brez vrhunske uvrstitve, njegov brat Peter pa je izgubil uvrstitev v finale. Na nedeljski tekmi pa se je napaka pripetila strokovnemu štabu. S serviserjem so se namreč odločili za napačno mažo smuči, kar je rezultiralo v nizke hitrosti na zaletni mizi. Bertoncelj je za Sportal spregovoril o težavah, ki so se pripetile v Švici in skupaj s strokovnim delom ekipe prevzel odgovornost predvsem za nedeljsko napako: “Bolj razočaran sem kot jezen. Nad samim seboj, fanti, nad vsem. S serviserjem smo se odločili, da bomo skušali tvegati, vendar se ni izšlo. Prezgodaj smo naredili mažo, en dan prej. Smuči so bile v soboto pripravljene. Stvar je bila preagrgesivna in smuči so zaribale. Tega se v petih minutah ni dalo odpraviti. Nismo imeli časa. Napovedano je bilo namreč drugačno vreme. V soboto je bilo ob šestih popoldne -12, naslednji dan +3 in dež. Tvegali smo, a ne bi smeli na tekmi. To je bila dobra šola za naprej.”

Domen Prevc plačal davek telemarka

Poleg napake strokovnega štaba se je glavni trener obregnil tudi ob napake svojih varovancev, predvsem kar se tiče doskoka. “Telemark je rak rana obeh Prevcev. Domen je povedal, da je poleti premalokrat opravil skok s telemarkom. To smo pojasnjevali in potem se zgodi takšen padec v nepravem času, zlasti ko je bila priložnost za stopničke. To je kazen za pretekle grehe. Peter je imel že dve leti nazaj težave s telemarkom. Na treningu smo skušali doskok forsirati, imel pa je še določene spremembe v opremi. Zaradi tega je imel težave pri pristanku. Ni imel dovolj časa za telemark. Upam, da bo zdaj dobil občutke stabilnosti. Pred Engelbergom je opravil le en trening na snežni podlagi.”

O tem, ali bi morali Domnu naviti ušesa, ker telemarka poleti ni želel trenirati, je v smehu dodal: “Njemu se ne da nikoli ušes do konca naviti. Takšen je, zato pa je tudi malce poseben in dober.”

Polovično zadovoljni s Petrom Prevcem

Oči slovenskih ljubiteljev skokov so bile v Engelbergu uprte predvsem v Petra Prevca, katerega povratek po poškodbi gležnja je slovenska javnost težko pričakovala. V petek je bil s šestim mestom odličen v kvalifikacijah, nato se mu je v soboto skok ponesrečil, v nedeljo pa je bil s 16. mestom najboljši slovenski skakalec. “Smo in nismo zadovoljni, glede na to, da je bil v petek šesti v kvalifikacijah in to z veliki rezervami v tehniki. V soboto se mu je zgodil spodrsljaj na mizi. V nedeljo je naredil dva solidna skoka, vendar je bila zaletna hitrost slaba. Pred Engelbegom smo ga že videli bolje skakati,” je nastope Petra pokomentiral Bertoncelj.

Čas za trening bodo pred novoletno turnejo skakalci koristili v Planici na 120-metrski napravi. V načrtu je pet skakalnih treningov in pet kondicijskih enot. Pred božičnimi prazniki, ko bodo imeli vsi dva prosta dneva, pa se bo v dolini pod Poncami odvilo še državno prvenstvo.

Zagotovljeni štirje najboljši

“Realno gledano so trije skakalci, ki so na vseh štirih tekmah sposobni skočiti med 10 ali 15. Na podlagi tega lahko rečem, da so to Timi Zajc, brata Prevc in morda tudi Jernej Damjan, če se mu izide. Ti štirje bodo odpotovali v Oberstdorf, imeni dodatnih skakalcev bosta znani v času državnega prvenstva,” o potnikih za Nemčijo pravi prvi mož stroke. Turneja štirih skakalnic se bo začela 29. decembra s kvalifikacijami v Oberstdorfu.

Avtor: Nel Daugul