Bled: Slovenci ob povratku Jegliča takoj do zmage nad Madžari

Slovenska hokejska reprezentanca vstopa v zadnji sklop priprav za svetovno prvenstvo divizije I, ki bo potekalo aprila v Kazahstanu. Risi bodo tam naskakovali povratek med elito, podobne načrte pa bodo imeli tudi Madžari, ki so bili na tokratnem pripravljalnem turnirju na Bledu nasprotnik Slovenije. Varovanci Iva Jana so bili proti pomlajenim Madžarom uspešnejši s 4-1, omeniti velja tudi nastop Žige Jegliča, ki je za izbrano vrsto nastopil prvič po dopinški aferi na OI v Pjongčangu.


Zadnji obračun z severovzhodnimi sosedi so naši hokejisti odigrali aprila lani. Na takratnem srečanju so sicer prišli do pirove zmage, saj se jim na koncu ni uspelo prebiti v elitno divizijo, niti ni ta podvig uspel Madžarom. V primerjavi z zadnjim pripravljalnim turnirjem v Belorusiji, kjer je Slovenija nastopala praktično v B postavi, pa je imel selektor poleg Jegliča znova na voljo kar nekaj standardnih posameznikov. V moštvu so ponovno Rok Tičar, Robert Sabolič in Jan Urbas, manjka pa kapetan Jan Muršak.

Tekmo proti Madžarom je v vratih začel Gašper Krošelj, na klopi pa je sedel Matija Pintarič. Slovenci so bili v prvi tretjini precej boljši nasprotnik od manj izkušenih Madžarov, ki so zapretili zgolj v igri z igralcem več. Slovenija je povedla v 17. minuti, ko je udaril udarni napad Tičar-Jeglič-Sabolič. Podajo Tičaraja je ob power-playu v zadetek spremenil Sabolič.

V drugi tretjini smo bili priča bolj enakovredni predstavi nasprotnikov. Gostje so zaigrali podjetneje in si na začetku druge tretjine tudi priigrali izenačenje. Madžarsko veselje pa ni trajalo dolgo. Njihovo obrambo je znova presekala podaja izza gola, ki jo je tokrat izkoristil David Rodman. Do konca tretjine sta si obe ekipi ustvarili še nekaj priložnost, Krošelj je moral posredovati zlasti v zadnjih minutah druge tretjine.

Risi so v zadnjo tretjino krenili odločneje in razmerje na ledeni ploskvi je bilo bolj podobno tistemu v prvem delu tekme. Kljub temu, da so si Slovenci ustvarili kar nekaj priložnosti, pa dolgo časa niso uspeli zadeti. Končno je v 55. minuti po lepi akciji natančno meril prav Jeglič in slovenski hokejisti so ušli na dva zadetka prednosti. Končni rezultat 4-1 je z golom v prazno mrežo postavil Žiga Pance.

Jan zadovoljen s prikazanim

“Zadovoljen sem z rezultatom, zaslužili smo si to zmago. So stvari, ki jih bo treba še popraviti, zlasti izgube ploščkov visoko v obrambni tretjini in srednji tretjini, da nasprotnikom ne dajemo preveč priložnosti. Slika pa je dobra. zadovoljni smo s pristopom vseh 21 igralcev, ki so bili na ledu. Za prvo tekmo smo lahko zadovoljni,” je po zmagi povedal Ivo Jan in se že ozrl proti naslednjim nasprotnikom Italijanom. Risi bodo z zahodnimi sosedi palice prekrižali nocoj, natanko šest let po legendarni prvi uvrstitvi na olimpijske igre, ki so si jo priborili na Danskem. “Nedvomno bo Italija trši oreh kot Madžarska. So zelo disciplinirani. Vidi se, da se reprezentanca pozna. Mislim, da bodo bolj agresivni, zlasti v naši obrambni tretjini, tako da bo moral plošček s palice na palico hitreje teči, če bomo želeli igrati svojo igro,” je Jan potrdil, da je Italija na tem turnirju prisotna v močnejši zasedbi.

Rezultat iskanja slik za ivo jan

Žiga Jeglič o zmagi in svojem povratku

Eden najsrečnejših igralcev je bil po zmagi prav gotovo Žiga Jeglič, ki je bil v zadnjem letu podvržen precej neljubim dogodkom. V igri Slovenije vidi še precej možnosti za izboljšavo. “Ustvarili smo si res veliko priložnosti, naredili tudi nekaj napak. Včasih plošček še malo skoči. To bomo popravili z malo več vztrajnosti. Če kdaj, je zdaj čas za te napake, na svetovnem prvenstvu ga ne bo. To bomo odpravili. Moramo si še naprej ustvarjati čim več priložnosti. Italija je vedno neugodna, vedno se dobro branijo, a mi seveda merimo na zmago je,” je samozavesten član udarnega napada.

slovenska hokejska reprezentanca Madžarska Bled

Jeglič se je dotaknil tudi afere iz lanskih olimpijskih igre, ko je zaradi nepoznavanja pravil padel na dopinškem testiranju. “Zanašal sem se na druge, na izjave zdravnikov, ki so povedali, da to zdravilo lahko uporabljam. To sem tudi naredil. A nisem vedel, da je treba zdravilo prijaviti kot terapevtsko izjemo. Dobil sem namreč informacijo, da ga ni treba. Preprosto nisem videl,” je situacijo orisal 30-letni Gorenjec, ki pa omenjeno dogajanje pušča za sabo. “Ko sem bil še doma, se mi je po glavi podilo ogromno stvari, precej več kot zdaj, ko že nekaj mesecev spet igram. Zdaj sem že globoko v klubski sezoni, spet sem v reprezentanci. Je pa to vsekakor stvar, ki sem jo pustil za seboj, tako želim nadaljevati.”

Po Italijanih še Belorusi

Nocoj, ob 19.30 bodo torej nasprotniki Slovenije Italijani, po tej tekmi pa naši še ne bodo zapustili Bleda. Čaka jih namreč še Belorusija, ki bo podobno kot Madžarska aprila vstopila v boj za vrnitev med elito.

Avtor Timotej Prosenc