Biatlonsko SP 2021 potrjeno na Pokljuki

Kongres Mednarodne biatlonske zveze (IBU) je na nedeljskem zasedanju v Poreču tudi formalno potrdil, da bo Pokljuka gostitelj biatlonskega svetovnega prvenstva v predolimpijskem letu 2021.


Sprva naj bi prvenstvo gostil ruski Tjumen, zanj pa se je na kongresu izpred dveh let potegovala tudi Pokljuka. Dobil ga je Tjumen, a je tekmovanje kasneje IBU v sklopu ruskega državnega dopinga na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju 2014 Rusom odvzela. Gorenjski biatlonski center na Rudnem polju je tako ostal edini kandidat za tekmovanje, ki bo na sporedu februarja 2021.

Lani je na sedežu IBU v Avstriji stekla preiskava proti vodilnim na zvezi, osumljenih korupcije glede denarja, ki naj bi ga prejeli za prikrivanje ruskega dopinga. Gre za 65 primerov in pa dodeljevanje tekmovanj Rusiji. Zdaj že bivšega predsednika Andersa Basseberga, ki je med 12 osumljenimi, je v Poreču zamenjal Šved Olle Dahlin, ki pa krivdo še naprej vztrajno zanika.

V kratkem obdobju tri velika tekmovanja

Treh prvenstev v petih letih, Planica namreč gosti svetovno prvenstvo v poletih leta 2020 in nordijsko svetovno prvenstvo leta 2023, je bil vesel tudi predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar: »gre za veliko odgovornost, po drugi strani pa tudi čast in priložnost. Slovenija nima pogosto te priložnosti, da gosti tri taka prvenstva in to moramo zagrabiti.« Smrekar se zaveda, da je za uspešno izvedbo pomemben tudi tekmovalni uspeh, med drugim pa upa tudi na simbiozo z novo vlado, saj v prvenstvih vidi priložnost, da se izpeljejo stvari, ki v preteklosti niso bile narejene.

Letos bo Pokljuka gostila uvodno tekmo v decembru, kar pomeni, da je na prvenstvo praktično že pripravljena. Slovenski prireditelji obljubljajo zgolj minimalne posege v Triglavski narodni park, prostorske potrebe pa bodo zadovoljene predvsem z začasnimi objekti.

 

Avtor: N. D.
Foto: bled.si