Bi njegova prva zmaga lahko pomenila tudi poraz?

Stefanu Luitzu, zmagovalcu zadnjega veleslaloma za svetovni pokal v Beaver Creeku grozi odvzem zmage. Mednarodna smučarska zveza (FIS) domneva, da naj bi 26-letni Nemec kršil pravila dopinga, tako da je med obema vožnjama med tekmo vdihaval kisik, kar pa je od leta 2016 prepovedano sredstvo.


Luitz je prejšnji teden prvič v svoji karieri stopil na najvišjo stopničko v kategoriji veleslaloma. Po enem letu odmora, zaradi poškodbe kolenskih vezi je presenetil vso konkurenco in se po Beaver Creeku sputil najhitreje. Na svojem instagram profilu je ponosno delil sliko na kateri proslavlja svoj največji dosežek v karieri. Pod njo je zapisal: ”Po dolgotrajnih vzponih in padcih, sem neverjetno srečen, da mi je končno uspelo priti na sam vrh. Hvala vsem, ki so mi to omogočili – super ste!”. Dodal je še iskrene čestitke drugo in tretje uvrščenemu Marcelu in Thomasu.

 

A vendar zmaga kot kaže ni bila povsem poštena. Švicarski in Italijanski novinarji so namreč posneli fotografije iz katerih naj bi bilo razvidno, da je Luitz vdihaval kisik in s tem kršil pravila mednarodne smučarske zveze. Če bodo slalomistu dokazali zlorabo prepovedanih sredstev, mu sledi diskvalifikacija in odvzem zmage. Tako bi zmaga pripadla Avstrijcu Marcelu Hirscherju, drugo mesto bi zasedel Švicar Thomas Tumler, na stopničke pa bi napredoval tudi Norvežan Henrik Kristoffersen. To bi za nas pomenilo, da bi eno mesto pridobil tudi edini Slovenec in finalist z veleslaloma v Beaver Creeku Žan Košir, ki bi s 26. Mesta prisatal na 25.

V ameriški zvezni državi Kolorado je mednarodna smučarska zveza že odprla preiskavo domnevnega dopingškega prekrška.

 

 

 

Avtor: Edisa Abdič