Besede “strah” v pogovoru z Ilko ni bilo slišati

Novo ime v trenerski ekipi Ilhe Štuhec je Stefan Abplanalp, ki je navdušen nad pripravljenostjo slovenske šampionke po težki poškodbi. Izkušeni Švicar verjame, da bo hitra Štajerka pričetek svetovnega pokala pričakala odlično pripravljena.


Po enoletni pavzi se je Stefan Abplanalp vrnil v beli smučarski cirkus in prevzel vodenje ekipe Ilke Štuhec. Švicarski strokovnjak je navdušen nad sodelovanjem z uspešno slovensko smučarko: “Privoščil sem si malce počitka, a sem kljub temu spremljal dogajanje v svetovnem pokalu. Vesel sem, da sem se vrnil v to tekmovanje in se veselim prvih tekem. Ko smo prvič skupaj stopili na sneg, sem bil impresioniran z njeno pripravljenostjo po poškodbi. Vse se je izšlo po načrtih. Najprej smo delali na osnovah, sedaj pa se posvečamo podrobnostih. Vedno razmišlja o najvišjih ciljih in lepo je delati s tako ambiciozno športnico.”

Ilka Štuhec v novo sezono vstopa s prenovljeno spremljevalno ekipo
Ilka Štuhec v novo sezono vstopa s prenovljeno spremljevalno ekipo

Zadnji treningi kot priprava na tekme

V teh dneh je Abplanalp skupaj s Štuhčevo in ostalimi člani ekipo že osredotočen na zaključni del priprav, ki bo potekal v ameriškem Koloradu: “Na zadnjem delu priprav bomo skušali opremo prilagoditi na severnoameriški sneg. Na treningih bo Ilka vozila tako dolge vožnje, kot jih bo imela na tekmah. Sedaj mora priti v tekmovalno formo in na prvo tekmo svetovnega pokala mora priti popolnoma pripravljena.”

“Celotna ekipa je uigrana. Sicer je maloštevilna, a je pretok informacij zaradi tega hitrejši. Na tekmah bomo sodelovali z nekaterimi drugimi ekipami, saj sami ne bomo mogli pokriti celotne proge,” je pojasnil Ilkin trener, ki je v preteklosti sodeloval tudi z Lindsey Vonn ter nekaterimi ostalimi smučarskimi zvezdnicami.

Besede “strah” ni bilo slišati

Med poletnim delom priprav je Štuhčeva lahko opravila določene primerjave z ostalimi reprezentancami, s katerimi se je srečevala na ledenikih. Abplanalp je takole opisal, na kakšen način je začrtal treninge: “Veliko smo trenirali z moškimi ekipami, švicarsko žensko reprezentanco in še nekaterimi ostalimi. Šlo je za trening, tako da so primerjave nehvaležne, a sem bil z videnim lahko zadovoljen. Ilka je naprej morala najti pravo količino treninga, saj po rehabilitaciji ni smela pretiravati. Najti je morala pravo ravnotežje. Nikoli nisva uporabljala besede “strah”, ko sva se pogovarjala o povratku. Cilj je, da na tekmah svetovnega pokala napade na polno, seveda s pravo mero taktike.”

V mislih tudi Peking

V letošnji sezoni bodo najboljše smučarke osredotočene na tekme s svetovnega pokala, Abplanalp pa bo imel v mislih tudi naslednjo olimpijsko sezono: “Ko sezona postreže s svetovnim prvenstvom ali olimpijskimi igrami, se skušaš osredotočiti na ta vrhunec sezone. Letos teh tekmovanj ni, zato bo vsaka tekma svetovnega pokala zelo pomembna. Malce bomo razmišljali tudi o naslednjih olimpijskih igrah.”