Avstrija ima novega zmagovalca, Timi Zajc sedmi

V Poljskih Zakopanah se je po včerajšnji ekipni tekmi odvila še posamična preizkušnja svetovnega pokala v smučarskih skokih. Suvereno je zmagal Avstrijec Stefan Kraft, od Slovencev pa so se v finale uvrstili trije. Najvišje 7. mesto je osvojil Timi Zajc.


Prva serije je bila dobesedno usodna za dobršnji del prve deseterice skupnega seštevka in večina najboljših skakalcev letošnje sezone je komajda ulovila finale. Za največji zdrs in neprijetno presenečenje za domačo publiko je poskrbel Kamil Stoch, ki se mu že drugič zapored ni uspelo uvrstiti med trideseterico. Zato pa so se bolje odrezali nekateri manj kakovostni skakalci na čelu z Japoncem Yukiyo Satom, ki je s skokom dolgim 133 metrov po prvi seriji zaostal le za Kraftom. Ta je z enako daljavo po prvem skoku vodil, na tretjem mestu pa jima je družbo delal še Norvežan Halvor Egner Granerud (131,5 m)

Dobro se je v prvi seriji odrezal Timi Zajc, ki mu je z daljavo 128,5 metrov v težkih vetrovnih razmerah uspelo ujeti deseterico. Bil je na šestem mestu, najbližje od njegovih rojakov pa mu je bil Anže Lanišek (127,5 m) na trinajstem mestu.

V finalu so tako hitro nastopila največja skakalna imena letošnje sezone a vendar je redkim uspel opazen preboj po lestvici navzgor. Še največje razočaranje tekme so bili Poljaki, pri katerih je najboljši posameznik  Dawid Kubacki šele na 13. mestu. Se je pa zato z odličnim skokom v drugi seriji uspelo malce oddolžiti dragulju letošnje sezone Japoncu Ryoyu Kobayashiyu. Ta je s skokom 133,5 metrov držal vodstvo vse do nastopa Johanna Andréta Forfanga, ki je z daljavo dneva 137 metrov na koncu za las zgrešil stopničke.

Za zmago sta se tako udarila Norvežan Robert Johannson (133,5 m) in Stefan Kraft. Slednji je s skokom dolgim 132,5 metra le uspel zadržati prednost iz prve serije in Avstrija se je po dolgem času zopet veselila zmage. Na odru za zmagovalce se jima je prvič v karieri pridružil še Yukiya Sato.

Od petih Slovenskih skakalcev na tekmi so v finale uvrstili trije. Timi Zajc je s spodobno daljavo 132 metrov v finalu na koncu delil s sedmo mesto z vodilnim v skupnem seštevku Kobayashiyem in Stephanom Leyhem. Za njim je drugo najboljšo uvrstitev letošnje sezone ponovil Anže Lanišek, ki je zadržal 13. mesto, Domen Prevc pa je končal kot 23.

V najboljšo trideseterico se tokrat nista uspela uvrstiti Anže Semenič (43.) in Tilen Bartol (44.).