Anže Kopitar: Vroči Luka Dončič in ostali slovenski športni uspehi

Po četrtkovi zmagi LA Kings nad Dallas Stars ter prvem snidenju slovenskih zvezdnikov Anžeta Kopitarja in Luke Dončića se je kapetan Kraljev razgovoril o uspehih slovenskega športa. “Težko je razložiti vse te uspehe. Talent in veliko trdega dela.”


Da moštvu Los Angeles Kings v letošnji sezoni ne gre najbolje, je že stara pesem, vseeno pa je bil njegov kapetan Anže Kopitar po tekmi z Dallas Stars lahko pozitiven. V American Airlines Centru, kjer trenutno domuje mladi slovenski košarkarski biser Luka Dončič, je s svojo ekipo z 2:1 ugnal Teksašane, Kralji pa so se znova osvobodil zadnjega mesta zahodne konference. Po zmagi je tako sledilo še srečanje med dvakratnim prvakom lige NHL in najboljšim novincem v NBA.

Dončić trenutno največje športno ime Slovenije

“Ta trenutek je on zagotovo največje športno ime naše države,” je Kopitar dejal ob prvem srečanju z Dončićem, s katerim sta si izmenjala dresa. Insider Los Angeles Kings Jon Rosen je ob zvezdniškem snidenju pripravil zgodbo o uspehih slovenskega športa in o tem pokramljal s Kopitarjem.

“Z Luko sva se že slišala po telefonu, a prvič sva se srečala v živo. Spremljamo se in navijamo druga za drugega. Zanimivo je, da imamo za tako majhno državo veliko športnikov, ki tekmujejo na najvišjih ravneh. Od nogometašev do košarkarjev, sam sem v NHL, smučarski skakalci so dobri, prav tako smučarji. Res fascinantno. In ne gre zgolj za en šport, ampak za več različnih športov,” je za  LA kings Insider navdušeno pripovedoval o rojakih zdaj že legenda slovenskega hokeja.

Jon Rosen je izpostavil da je bila Slovenija za Norveško na OI v Sočiju 2014 druga po številu kolajn na prebivalca. Ob tem je spomnil še na uspehe Tine Maze sedmo mesto hokejske reprezentance na OI, evropski naslov košarkarjev in seveda na lepo število Slovencev, ki so že zaigrali v ligi NBA. Pozabil ni niti na svetovno nogometno prvenstvo, ko se Sloveniji prav zaradi zadetka Američana Londona Donovana proti Alžiriji v 91. minuti ni uspelo zgodovinsko uvrstiti v izločilne boje. Kopitarja je vprašal, kako državi s tako majhnim številom prebivalcev uspevajo tovrstne stvari.

Talent in trdo delo

“Res je, imamo le dva milijona prebivalcev. Iskreno, ne znam povsem razložiti. Talent in veliko trdega dela. Jaz sem moral na Švedsko, Luka je bil dolgo v Španiji. V določenem trenutku razvoja kariere doma tekmovanja niso več na ustrezni ravni. Če želiš slediti sanjam, moraš oditi v tujini,” je razmišljal kapetan Kraljev. Ob tem je pojasnil še, “da je na Jesenicah glavni hokej, da so v Ljubljani skorajda vsi športi, Maribor pa je najbolj znan po nogometu. Precej vsestransko. Nekoč smo imeli šest ali sedem košarkarjev v ligi NBA, kar je neverjetno. Mi (hokejska reprezentanca, op. p.) smo se dvakrat uvrstili na olimpijske igre, kar je prav tako lep dosežek.”

Kopitar, ki je trenutno v polnem NHL-pogonu, je v pogovoru za MMC dejal, da o morebitni priključitvi reprezentanci za SP divizije I, skupine A (konec aprila) v Kazahstanu še ne razmišlja, saj je povsem osredotočen na klubsko dogajanje.