Andreas Stjernen končuje sezono in kariero

Norveški smučarski skakalec Andreas Stjernen je sporočil, da bo še pred koncem te sezone končal kariero. Nastopi na bližnji turneji Raw Air v Skandinaviji bodo tako zadnje tekme v karieri olimpijskega zmagovalca na moštveni tekmi v Pjongčangu.


Z mislijo o slovesu je norveški skakalec živel že kar nekaj časa. “O tem sem razmišljal že poleti, pa tudi zdaj pozimi. Mislim, da sem dal vse, kar sem lahko,” je pojasnil v pogovoru za norveško televizijo Ski TV. Razlogov je več, eden glavnih pa je počutje v ekipi. “Opazil sem, da ekipo z enakim užitkom spremljam doma po televiziji kot če sem del nje in tekmujem.”

Končna odločitev, da ne bo počakal niti do konca sezone – izpustil bo torej polete v Planici – je padla po padcu v Lahtiju. “Takšne stvari pustijo posledice. O tem razmišljaš bolj, kot bi si želel. To ni spremenilo moje odločitve o koncu kariere, je pa vplivalo na to, da ne grem v Planico.” To je za Stjernena nenavadna odločitev, saj je tako kot večina reprezentančnih kolegov izjemen letalec, poleti pa so vsako sezono specialiteta tako za skakalce kot občinstvo. Toda možnosti, da bi si po letalnici v Vikersundu premislil ostajajo majhne.

Nosilec zlate medalje z lanskih olimpijskih iger v Južni Koreji je tako svoje navijače povabil na zadnjo tekmo v karieri 17. marca v Vikersundu.