Ali Štuhčeve februarja na Mariborskih hribih ne bo?

Po dveh zmagah naše najboljše slovenske alpske smučarke Ilke Štuhec se sedaj za polne tri tedne Štuhčeva iz Val Gardene umika iz svetovnega pokala. Predala se bo trenažnemu procesu in pred vrhuncem sezone, na svojo željo in željo njenega tabora, želi stopiti na še višjo tekmovalno raven.


Brez kakršnega odmevnega sprejema se je Ilka vrnila v domači Maribor. Doma se je na kratko spočila in zajela sapo, sledijo pa priprave na nadaljevanje sezone. Izpustila bo  sedem zaporednih tekem bolj tehničnega tona svetovnega pokala in se vrnila 10. januarja v St. Anton. Sedaj glavno besedo prevzema kineziologinja Anja Šešum, ki ima že pripravljen kondicijski program, vmes pa sledi tudi vrnitev na sneg.

“Ti tedni so edini pameten in možen čas tako za počitek kot za treninge. Od St. Antona naprej se namreč začne ritem hitrih preizkušenj. Vmes bo sicer še veleslalom na Kronplatzu, ki pa ga bomo prav tako po vsej verjetnosti izpustili,” pojasnjuje trener Grega Koštomaj.

»Vem da sem sposobna«

Vse kar sledi sedaj pa bo po doseženih »odskočnih« rezultatih lažje tudi za Ilko. Rezultati jo bodo gnali še naprej, sama pa še večji razlog za šampionski preskok vidi predvsem v glavi, in pravi: “Preprosto vem, da znam smučati, vem, da sem sposobna. Dopovedala sem si, da na štartu nisem, da bi zmagovala, temveč da bi smučala. Ko torej ne razmišljam o zmagah, je mogoče marsikaj”. Ilka je prav tako prepričana, da je veliko pripomogla tudi nova proga v Val Gardeni, s katero nima preteklosti, zato je bilo smučanje psihološko lahkotnejše.

Pričakovanja v Ilkini glavi

Pred začetkom sezone Ilka ni preveč debatirala z javnostjo o tem kaj pričakuje. Pa vendar je pričakovanja le imela. V svoji glavi. Nezadostni rezultati in nezadovoljstvo z vožnjami so jo ovirali. “Ko veš, da lahko dosežeš več, pa nisi, si potrt. A nato me je rešilo že omenjeno bolj sproščeno smučanje,” priznava Mariborčanka. V srečnem koncu sedaj beleži devet zmag svetovnega pokala.

Tudi poškodba kolena in sedaj vrnitev je več kot zadostna. Zdi se, da še takšne vrnitve v slovenskem smučanju ni bilo. Ob tem je Ilka prepričana, da je na ravni poškodb in rehabilitacije vsak na svoji poti. »Od posameznika je odvisno, kako hitro bo našel rešitve. Iskreno, nisem iskala navdiha pri kakšnih zglednih primerih iz tujine. Vedela sem, da smučati nisem pozabila,” pripoveduje Ilka in priznava, da proces vračanja ni bil izvzet slabih tudi slabih trenutkov. Celo tako slabih, da bi smuči vrgla v kot. Ampak le za sekundo, pravi Štuhčeva.

Mariboru bo izjemno težko reči ne

Vprašanje pa ostaja, ali se bo lahko na domačem hribu spustila v začetku februarja, ko bo Maribor gostil že 55. Zlato Lisico. Namreč tekme Zlate lisice so na koledarju 1. in 2. februarja, že 4. pa Aare gosti prvi uradni trening pred smukom svetovnega prvenstva. “Mariboru bo težko reči ne. Res težko. A upam, da bi lahko logistično uredili tako, da bi nastopila vsaj v veleslalomu,” o vprašanju glede mariborskega štarta pripoveduje Ilka.