Ali se poslavlja uspešni poljski trener Stefan Horngacher?

Poljski skakalni tabor že lep čas razjedajo vprašanja o tem, ali bo glavni trener Stefan Horngacher zapustil, ali ostal v njihovi reprezentanci. Le še malokdo verjame, da bo še naprej vodil letos odlične poljske skakalce in vse več namigov je, da se bo uspešni Avstrijec po treh letih poslovil. Predvidevanja je danes podkrepil še predsednik poljske smučarske zveze Apoloniusz Tajner. Uradna odločitev bo znana po zadnji tekmi svetovnega pokala v Planici.


Po koncu skakalne sezone bodo nekatere reprezentance iskale nove glavne trenerje. Med temi bo skoraj zagotovo tudi Poljska, ki jo od marca 2016 vodi Stefan Horngacher. Poljaki si želijo, da bi 49-letnik ostal v trenerskem sedlu njihove izbrane vrste, toda Avstrijca bo pot najverjetneje zanesla drugam – v Nemčijo.

Pod vodstvom Avstrijca so poljski skakalci delovali izjemno dobro. Ponovni razcvet je doživel najboljši skakalec lanske zime Kamil Stoch, močno sta napredovala tudi David Kubacki in Piotr Zyla. Da se bodo njihove poti razšle je bilo mogoče slutiti že po koncu olimpijske sezone, ko je Horngacher sodelovanje podaljšal zgolj za eno leto, čeprav so si Poljaki želeli daljše trenersko obdobje.

Govorice o tem, da bodo v poljskem taboru morali na lov za novim trenerjem, so glasne že več mesecev. “Vse bo jasno po koncu sezone,” je žogo v medijih umirjal Horngacher in poudarjal, da je z glavo povsem pri poljski reprezentanci.

Nemška ponudba

Toda po ponesrečenih nastopih Poljakov na veliki skakalnici na minulem svetovnem prvenstvu, ko na veliki napravi niso osvojili kolajne, je direktor skokov in nordijske kombinacije poljske smučarske zveze Adam Malysz s prstom pokazal na Horngacherja. Nekdanja zvezda poljskega skakanja pravi, da nevednost skakalcev glede trenerjeve prihodnosti in neprestana namigovanja na njegov odhod slabo vplivajo na njihovo mentalno pripravo. Malysz sicer Avstrijca zelo ceni in si želi, da bi vztrajal z njimi: “Veliko alternativ ni. Horngacher je trenutno najboljši trener na svetu, njegov odhod bi za nas pomenil veliko težavo. Ni veliko strokovnjakov, ki bi lahko stopili v njegove čevlje.”

Stara je tudi vest o bodočem slovesu Wernerja Schusterja, ki po 11 letih zapušča nemško reprezentanco. Avstrijec je v zadnjih dneh priznal, da je prejel konkretno ponudbo nemške zveze, pred tem pa naj bi šlo le za sramežljiva povpraševanja. Poljskim medijem je Horngacher povedal, da bo proučil ponudbo, odgovor o tem, kakšna bo njegova prihodnost, pa bo znan po koncu svetovnega pokala. Ta se bo tradicionalno končal v Planici 24. marca.

Možnosti, da ostane so majhne

Da bo avstrijski trener najverjetneje odšel, je za radio Radia Dla Ciebie potrdil predsednik poljske smučarske zveze Apoloniusz Tajner. “Le malo je možnosti, da bi pogajanja med Nemško smučarsko zvezo in Horngacherjem padla v vodo. Trenutno analizira ponudbo. Najverjetneje bo odšel. Vse kaže na to,” so Tajnerjeve besede povzeli pri poljskem portalu skijumping.pl. Nekdanji trener domače reprezentance je še dodal, da so Poljaki Horngacherju sicer ponudili podaljšanje do leta 2022.

Menjava z Nemci?

Predsednik je po pisanju skijumping.pl ob tem naštel nekaj potencialnih kandidatov za vodenje skakalne reprezentance. Med imeni so poslavljajoči se trener Nemcev Werner Schuster, Alexander Stöckl, ki je pred dvema letoma sodelovanje z Norvežani sicer podaljšal do leta 2022, nekdanji nemški skakalec Ronny Hornschuh in tudi trener ženske nemške ekipe Andreas Bauer.