Ali se obeta nov slovenski uspeh v Zakopanah?

Ta konec tedna se karavana smučarskih skakalcev seli v poljske Zakopane. Gre za prizorišče, kjer so Slovenci dosegli že šest zmag svetovnega pokala, od tega so bile štiri dosežene na posamičnih tekmah, dve pa na ekipni tekmi. Enako bero zmag ima Slovenija samo še v Sapporu, kjer so slovenski skakalci na posamičnih tekmah zmagali šestkrat, prepričljivo pa vodi Planica, saj je Zdravljica pod Poncami donela kar trinajstkrat.


Serija slovenskih zmag v Zakopanah se je začela pred skoraj natančno 23 leti. Pisal se je 27. januar 1996, ko je na vrhu skakalnice Wielka Krokiew sedel rosno mladi, še ne 17-letni Primož Peterka. Peterka je v svetovnem pokalu debitiral zgolj nekaj tednov pred tem in na zadnji postaji Novoletne turneje v Innsbrucku dosegel visoko osmo mesto. Sedaj mu je v Zakopanah uspel izjemen skok s katerim je pri 130 metrih podrl takratni rekord skakalnice. V drugi seriji je svojo zmago le še potrdil in kar za 12 točk ugnal Andreasa Goldbergerja, ki je v tisti sezoni tudi zmagal v skupnem izkupičku. Golobradi Moravčan je bil po tekmi celo sam presenečen nad rezultatom. “Nisem pričakoval, da bom na tekmi pred vsemi. Zadnji teden sem treniral v Planici in se pripravljal za mladinsko svetovno prvenstvo. Naredil bom vse, da po tem uspehu ne bi bil drugačen, kot sem bil doslej,” so bile besede bodočega šampiona, ki je v naslednjih dveh letih osvojil dva zaporedna naslova zmagovalca svetovnega pokala in prestižno Novoletno turnejo.

Peterka je na najvišjo stopničko pred poljskimi navijači stopil tudi dve leti kasneje. Takrat je v Zakopanah dosegel pomembno zmago proti glavnemu konkurentu v njegovem drugem pohodu na vrh svetovnega pokala, Kazuyoshiju Funakiju. Za Peterko je takrat na tretjem mestu zaostal še en velikan smučarskih skokov Nemec Sven Hannawald.

Senzacija Roka Urbanca

Očitno Slovenci pri “slovanskih bratih” radi dosegajo senzacionalne zmage. Če je leta 1996 presenetil mladi Peterka, pa je javnost v sezoni 2006/07 šokiral Rok Urbanc. 20-letnika, ki se je do takrat proslavil zgolj v celinskem pokalu je tistega dne poljubila boginja Fortuna. V tekmi, ki je bila prava vetrovna loterija je ujel izredne razmere in pristal pri 136 metrih. Ker je bila izpeljana samo prva serija, Urbanc pa je konkretno preskočil konkurenco, je Bohinjčan na koncu slavil. Za 4,5 točke je ugnal Norvežana Roarja Ljökelsöyja.

“Seveda sem presenečen, kaj takega se mi ni niti sanjalo. Srečo sem imel že v kvalifikacijah, v katerih mi skok ni uspel, vendar sem se le prebil na tekmo. Na njej se mi je vse poklopilo in se obrnilo meni v prid. Izvedel sem tehnično odličen skok, razmere sem imel odlične, posledica je zmaga. Moj cilj so bile točke svetovnega pokala, zdaj pa sem zmagal. Neverjetno, še vedno sem zmeden,” je bil po tekmi presrečen Urban, ki pa podobnega dosežka ni nikoli več ponovil. Nove točke je osvojil šele dve leti kasneje kar mu je znova uspelo prav v Zakopanah.

Ekipni uspehi slovenske reprezentance

Kljub temu, da so Slovenci že dolga leta prisotni v smučarskih skokih in poletih, pa so vseh devet ekipnih zmag dosegli v tem desetletju. Prva je bila sicer dosežena na Oberstdorfski letalnici pred sedmimi leti, na manjši napravi pa so slovenski orli prvič slavili leto kasneje prav Zakopanah. Slovenska reprezentanca je takrat nastopila v zasedbi Jurij Tepeš, Robert Kranjec, Jaka Hvala in Peter Prevc. Naši so nastopili brez večje napake, ključe pa je bil zadnji skok Petra Prevca, ki je v dvoboju z domačinom Kamilom Stochom ubranil prvo mesto. “To je fantastičen uspeh, kar so fantje naredili. Tekma je bila težka, zato si zaslužijo vsi štirje vse čestitke. Bili so konstantni. Videli smo lahko, kako je Norvežane in Poljake spodrezal en sam skok. Uspelo jim je,” je bil ob drugi slovenski ekipni zmagi takrat vzhičen Goran Janus.

Že čez leto dni so Janusovi varovanci ponovili dosežek. Tokrat je Jako Hvala v postavi zamenjal Jernej Damjan, spet pa je bila tekma napeta do zadnjega, saj so vseskozi vodili Nemci. Damjan je bil dvakrat najdaljši Slovenec in Nemci so na koncu zaostali za 12 točk. Dve ekipni zmagi v svetovnem pokalu je Slovenija poleg Zakopan dosegla zgolj še v Willingenu.

Semenič lani kot 12 Slovenec s posamično zmago

Zakopane so nasmeh na obraze slovenskih navijačev pričarali tudi pred točno enim letom. Anže Semenič je takrat dosegel svojo prvo in do sedaj tudi edino zmago v svetovnem pokalu. Visokorasli skakalec je slavil pred Wellingerjem, tretje mesto pa je zasedel Peter Prevc, ki ga letos na Poljskem ne bo.

“Zelo sem presenečen. Včeraj nisem dobro skakal, danes sem želel le uživati v vzdušju. Težko je bilo v vetrovnih razmerah, a zame se je izšlo sanjsko. Z vetrom si potreboval nekaj sreče, jaz sem jo imel,” je po svoji prvi zmagi povedal Semenič, ki je bil takrat zadovoljen tudi z dobrimi razmerami na skakalnici. “Vsekakor so bile razmere v prvi seriji zahtevne, vendar je včasih treba imeti nekaj sreče. Danes se je vse sestavilo zame.”

Ali bomo letos priča novemu zmagovitemu uspehu naših orlov bo znano že v soboto ob 16.00, ko bo na sporedu ekipna tekma, dan kasneje pa skakalce čaka še posamična preizkušnja. Kljub temu, da naši skakalci letos ne kažejo ravno zmagovite forme nas zgodovina uči, da v Zakopanah posegajo po izjemnih rezultatih tudi takrat ko tega ne pričakujejo niti sami.

Avtor: Timotej Prosenc