Aleš Sopotnik: Ilkina hitrostna skrivnost

Del zaslug za novo zlato pravljico Ilke Štuhec, ki je v nedeljo še drugič v karieri postala svetovna prvakinja v smuku, gre tudi serviserju Alešu Sopotniku.


Ko je stara in nova smukaška svetovna prvakinja Ilka Štuhec iskala odločilne trenutke smuka sezone, je hitro sklenila, da gre množico elementov. Od odlične psihološke pripravljenosti in neizmerne želje, prek odlične preučitve proge in tekmovalnih zamisli, do izjemnih smuči in skoraj brezhibne izvedbe.

“Vsega po malem. Tudi dejstvo, da je bila proga skrajšana, ni zanemarljivo. Jasno mi je bilo, da moram biti natančna. Nisem smela podarjati metrov. Tudi na podlagi treninga sem vedela, kaj moram narediti,” je povzela Štajerka, ki je imela že pri prvem merjenju hitrosti veliko prednost (105 km/h) pred vsemi tekmicami. To pa je dokaz o kakovostni pripravljenosti smuči. Zanje je, kot že tolikokrat v tej sezoni, poskrbel zasavski serviser Aleš Sopotnik. Mož iz ozadja in pomemben kamenček v mozaiku.

“Ilka je imela smuči, s katerimi je smučala v Cortini d’Ampezzo. Pripravljene sem imel tudi smuči, s katerimi je zmagala v Val Gardeni, a sem se odločil za tiste iz Cortine. Vreme se je ves čas spreminjalo, a se je na koncu vse skupaj poklopilo z moje strani, Ilka pa je naredila svoje,” je po tekmi svetovnega prvenstva v smuku skrivnost zlatega uspeha razkril Ilkin serviser Aleš Sopotnik. Dodaja še, da sta bili »raketi« pod ilkinimi nogami prav tisti, ki sta ji predlani pomagali priti do prvega zlata na SP-ju v St. Moritzu.

Za smuči skrbela njena mama

Za Ilkine smuči je sicer dolgo skrbela njena mama Darja Črnko. Po sanjski sezoni je poskušala vlogo serviserja zaupati Luki Križaju, po poškodbi pa je pravo rešitev našla v Sopotniku. Ta se je po 18. letih prebivanja v tujini vrnil domov kot eden najizkušenejših serviserjev v svetovnem pokalu. “Res je velika okrepitev. Ima ogromno izkušenj. V našo ekipo je vnesel nova znanja. Prva komunikacija je stekla pred skoraj desetimi leti, ko sva se spoznala. Tedaj je bil še trdno zasidran v tujini. Nato pa sem ga iz leta v leto spraševala, kakšne so možnosti za sodelovanje,” pripoveduje Črnkova, sicer vodja Ilkine ekipe ter, kot pravi sama, ponosna in srečna mama.

“S smučmi je sicer v Cortini zadela kamen, zato smo jih morali dati v strojno obdelavo ter jih na debelo premazati. Naša ekipa jih je preizkušala na snegu, Ilka jih je vozila, nisem pa imel prave primerjave. Po strojni obdelavi ne veš, ali so smuči še dovolj hitre. A je bil trud poplačan. Sreča je bila na naši strani. Od srca mi ni padel kamen, ampak se je odvalila skala,” je še dodal Sopotnik, ki je priznal, da je pred Ilkinim nastopom spal le eno uro in pol.

Ključ je iskren odnos med smučarko in serviserjem

“Želim dopolniti Ilko, tisto njeno igrivost, spoštovanje, poslušnost za sočloveka, da bomo lahko šli z lahkim srcem domov,” pravi nekdanji serviser legendarne Švedinje Anje Pärson, ki je nato pustil pečat tudi v kanadski in predvsem ameriški reprezentanci. Navdušen je tudi nad skupnim jezikom, ki sta ga našla z Ilko: “Ona ima zelo dober občutek za smuči. Jaz pa ji povem, kot mislim, da je. Ni nobenega skrivanja.”

“Zaupanje gradiš zelo dolgo, izgubiš ga pa lahko v trenutku. Tega se zelo dobro zavedam. Vedno je treba biti na preži. So pa trenutki, ko se vse ‘poklopi’, je nepopisno veselje, sreča. Ilka si zasluži to. Po poškodbi je zelo garala. Pogosto se pozablja, da je bila poškodovana,” še dodaja bodoči legendarni serviser kateremu misli že uhajajo proti nadaljevanju svetovnega pokala, kjer se Ilka bori za mali kristalni globus.

Avtor: Nel Daugul